1. yle.fi
  2. Uutiset

Liki viidennes USA:n teinipojista on diagnosoitu ylivilkkaiksi

Monien asiantuntijoiden mielestä ADHD-diagnoosi annetaan liian helposti ja lapsia lääkitään syyttä suotta.

terveys

Yhdysvalloissa jo lähes 20 prosentilla teini-ikäisistä pojista on diagnosoitu ADHD-keskittymishäiriö, raportoi The New York Times -lehti. Määrä on rajusti suurempi kuin aiemmat arviot, 3 - 7 prosenttia.

Lehden uutinen perustuu Yhdysvaltain terveysviranomaisten ennakkolukuihin viime ja toissa vuonna tehdystä kyselystä, jossa haastateltiin 76 000 vanhempaa.

Yhdysvaltain sairauksien valvonta- ja ehkäisykeskuksen CDC:n mukaan 15 prosentilla kouluikäisistä yhdysvaltalaispojista on ADHD-diagnoosi. Tyttöjen vastaava luku on alle puolet, seitsemän prosenttia. 14 - 17-vuotiaiden luvut ovat korkeimmat: 19 prosenttia pojilla ja kymmenen prosenttia tytöillä.

The New York Timesin mukaan 6,4 miljoonaa 4 - 17-vuotiasta lasta on saanut jossakin elämänsä vaiheessa ADHD-diagnoosin. Määrä on 53 prosenttia suurempi kuin kymmenen vuotta sitten.

ADHD:n hoidossa käytettyjen lääkkeiden myynti on yli kaksinkertaistunut viidessä vuodessa: vuonna 2007 niitä ostettiin runsaalla kolmella miljardilla eurolla, viime vuonna seitsemällä miljardilla. Noin kaksi kolmasosaa ADHD-diagnooseista johtaa lääkehoitoon.

Lääkkeillä parannetaan koulumenestystä

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan kasvaneet luvut kertovat parantuneesta kyvystä tunnistaa ADHD ja hoitaa sitä, mutta monilla uutinen herättää kysymyksiä liikalääkinnästä ja sen mahdollisista jälkiseurauksista - riippuvuudesta, ahdistuksesta ja jopa psykooseista.

– Oikealla lääkkeellä oikeille ihmisille voi olla valtava parantava vaikutus. Valitettavasti väärinkäyttö tuntuu lisääntyvän huolestuttavaa vauhtia, sanoo CDC:n johtaja Thomas Frieden.

Floridan kansainvälisen yliopiston psykiatrian professorin James Swansonin mukaan ei voi mitenkään olla mahdollista, että joka viidennellä yläkoululaispojalla on ADHD.

– Jos alamme hoitaa terveitä lapsia stimulanteilla, tietty määrä heistä saa väistämättä ongelmia ja osa päätyy riippuvaisiksi, Swanson sanoo.

Aivojen kemialliseen toimintaan vaikuttavia pillereitä myydään myös koululaisten kesken, koska ne rauhoittavat ja saattavat siten nostaa koulumenestystä. Liikakäytön vaara tällaisessa omin päin harrastetussa lääkinnässä on erityisen suuri, lääkärit varoittavat.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi