1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Vihreät syrjäytti kokoomuksen nuorten suosikkipuolueena

Kokoomus on menettänyt asemansa suosituimpana nuorisopuolueena vihreille. Yle Uutisten maaliskuussa teettämän kannatusmittauksen mukaan SDP on vallannut takaisin työntekijöiden suosiota perussuomalaisilta. Keskusta on puolestaan saanut takaisin eläkeläisten kannatusta.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Kokoomuksen nuorisokannattajista jopa lähes puolet ovat livenneet viime kuukausien aikana. Kun tammikuussa kokoomusta kannatti vielä 31 prosenttia, niin maaliskuun mittauksessa kannattajia oli enää 16 prosenttia.

Alle 25-vuotiaiden ykköspuolue on vihreät. Kokoomus kilpailee nyt nuorten äänistä tasoissa perussuomalaisten kanssa. Yksi selitys romahdukseen saattaa olla puheenjohtaja Jyrki Kataisen Himas-kohu.

- Tämäntyyppisten kohujen vaikutus on aika lyhytaikainen, mutta maaliskuun mittausjaksosta sen vaikutus oli kuitenkin kolmasosan verran, eli siinä mielessä se on mahdollista, kyselyn toteuttaneen Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Jari Pajunen sanoo.

Kokoomuksen suosion hiipuminen alle 20 prosentin selittyy myös toisen ydinkannattajaryhmän, ylempien toimihenkilöiden kannatuksen vähenemisellä.

Oppositiopuolueet nousussa

Maaliskuun nousija, toiseksi yltänyt perussuomalaiset, on saanut lisää kannatusta keski-ikäisten ja työttömien joukossa. Perussuomalaiset on selvästi suurin työväenpuolue, mutta muuttoliike SDP:hen on voimistunut.

- Ero perussuomalaisiin on vähitellen kuukausien varrella kaventunut, ja näyttää siltä, että se vähitellen kapenee edelleen, tutkimusjohtaja Pajunen sanoo.

Perussuomalaiset ovat menettäneet myös eläkeläiskannattajiaan. Samalla eläkeläisiä on palaillut keskustan kannattajiksi. Paluumuuttoa keskustan helmoihin on nähtävissä laajemminkin.

- Keskustallahan oli joitakin vuosia sitten vaihe, jossa puolueuskollisuus oli koetuksella, mutta se on viime aikoina selvästi parantunut, Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja sanoo.

Riitelystä lisää kannatusta

Vasemmistoliiton suosio on vaihdellut pitkään yhdeksän ja kahdeksan prosentin paikkeilla. Puoluemittaustutkija odottaa nyt pientä kannatuspiikkiä vasemmistoliitolle ja kokoomukselle, jotka pääsiäisen alla aloittivat ärhentelyn kehysriihen osinkoverotuspäätöksestä.

- Jos kaksi puoluetta riitelee jostain keskenään äänekkäästi, saadaan pieni kannatuspiikki aikaan, mutta vaikeaa sitä on pitää yllä, tutkimusjohtaja Jari Pajunen sanoo.

Jutun alkua korjattu 2.4. kello 11.36 muotoon: "Kokoomuksen nuorisokannattajista jopa lähes puolet ovat livenneet viime kuukausien aikana. Kun tammikuussa kokoomusta kannatti vielä 31 prosenttia, niin maaliskuun mittauksessa kannattajia oli enää 16 prosenttia." Alun perin jutussa luki: "Lähes kymmenesosa kokoomuksen nuorisokannattajista on livennyt kahden viime kuukauden aikana."