Kirja: Suomen Lähetysseuran oppilaskodissa Taiwanissa toimi pedofiilirinki

Uhreja on ollut jopa kolmekymmentä, arvioi tapauksia kirjaansa varten tutkinut Janne Villa.

Kotimaa
Hengellinen väkivalta -kirjakansi.
Kirjapaja

Suomen Lähetysseuran SLS:n oppilaskodissa ja työkentällä Taiwanissa epäilty lasten hyväksikäyttö on ollut luultua laajempaa, ilmenee tänään tiistaina julkaistusta kirjasta _Hengellinen väkivalta _(Kirjapaja).

Taiwanissa lähetystyön piirissä on toiminut pedofiilirinki 1960-luvulta 1990-luvun alkuun, sanoo kirjan kirjoittanut toimittaja Janne Villa. Uhreja on hänen mukaansa ollut sekä SLS:n oppilaskodissa että sen ulkopuolella.

Hyväksikäyttöepäilyjä SLS:n oppilaskodissa tutkittiin jo vuonna 1995, kun kaksi entistä oppilasta teki rikosilmoituksen. Yhteensä ainakin kuusi henkilöä on tehnyt oppilaskodin tapahtumista rikosilmoituksen poliisille.

Villan kirjaa varten tekemien haastattelujen perusteella uhreja on ollut jopa kolmekymmentä.

Poliisi ei kuitenkaan tutkinnassa 1990-luvun puolivälissä saanut tekijää tai tekijöitä selville, eikä syytteitä nostettu.

- Tutkinta loppui merkillisesti kesken. Asia on jäänyt selvittämättömäksi ja uusia uhreja on tullut esiin vasta parin viime vuoden aikana, Villa sanoo.

Juridisesti tapaukset ovat vanhentuneita, koska syyteoikeus lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä vanhentuu, kun asianomistaja täyttää 28 vuotta.

Uhrit ovat Villan mukaan olleet epäiltyjen tekojen hetkellä iältään viisivuotiaista lukioikäisiin.

Joidenkin väitetty hyväksikäyttö on jatkunut jopa kymmenen vuotta, Villa sanoo. Epäillyt teot ovat hänen mukaansa vaihdelleet ahdistelusta törkeisiin raiskauksiin ja törkeään hyväksikäyttöön.

Villan mukaan uhreista osa on ollut suomalaisia ja osa ulkomaalaisten lähetystyöntekijöiden lapsia. Tekijöiden epäillään olleen sekä suomalaisia että ulkomaalaisia.

Esimerkiksi toisessa taiwanilaiskoulussa toiminut amerikkalaisopettaja tunnusti käyttäneensä hyväksi 20:ta lasta, Villa sanoo.

Suomen Lähetysseura on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon lähetysjärjestö.