FT: Kauppojen kassamyyjät seuraava katoava ammattiryhmä

Yhdysvalloissa toimistotyöt ovat vähentyneet teknologian kehityksen seurauksena, kertoo Financial Times. Samalla johtajien määrä on kasvanut.

talous
Kaiser's -kauppaketjun kassoja Saksan Berliinissä.
Sören Stache / EPA

Yhdysvaltain työmarkkinoilla on käynnissä nopea rakennemuutos, kirjoittaa talouslehti Financial Times. Vuodesta 2007 lähtien Yhdysvalloista on kadonnut lähes kaksi miljoonaa toimistoalan työpaikkaa.

Toimistotöiden vähentyminen johtuu teknologian kehityksestä. Eniten toimistotöiden vähentyminen koettelee Yhdysvaltain keskiluokkaa. Toimistoalan työntekijöitä ovat muun muassa kirjanpitäjät, pankkivirkailijat, arkistonhoitajat ja konekirjoittajat.

Financial Times arvioi, että seuraava pienenevä ammattikunta on kauppojen kassamyyjät. Kassamyyjien määrä on jo nyt vähentynyt - syyksi Financial Times nimeää internet-ostosten ja itsepalvelukassojen suosion kasvun.

Samalla kun toimistotöitä katoaa, uusia työpaikkoja Yhdysvaltoihin on syntynyt terveydenhuoltoon, tietokonealalle ja ravitsemusalalle. Myös erilaisia johtajia on yhä enemmän. Financial Times perustaa tietonsa Yhdysvaltain työvoimaviranomaisten tilastoihin.

Johtajien määrä on kasvanut vuodesta 2007 lähtien 387 000:lla. Henkilökohtaisten avustajien määrä on kasvanut lähes yhtä monella, noin 390 000:lla.