Suomen paras kuoro sulloutui studioon

Suomen parhaaksi kuoroksi vuonna 2011 valittu Voice on juuri saanut valmiiksi pop-henkisen albuminsa. Uuden levyn myötä kuoro lähtee myös kiertueelle.

kulttuuri
Hankasalmelainen Voice esiintyy Suomen paras kuoro -ohjelman semifinaalissa
Hankasalmelainen Voice oli edellinen menestystä niittänyt keskisuomalaiskuoro.Heli Hirvelä

Pienen Hankasalmen kunnan Voice-kuoro ponnahti suuren yleisön tietoisuuteen pari vuotta sitten, kun se voitti TV2:n Suomen paras kuoro -kilpailun. Nyt kuoro ilahduttaa ystäviään uudella albumilla.

Kuoronjohtaja Tarja Erkkilän mukaan idea pitkäsoiton tekemisestä on pyörinyt jo jonkin aikaa hänen haaveissaan.

- Kun Voice voitti Suomen paras kuoro -tittelin, levyn tekoon tuli sopiva hetki, sillä kisan aikana kuoron sointi ja saundi hioituivat parhaimmilleen ja tuntui tärkeältä saada se kaikki talteen.

Täysin perinteisestä kuorolaulannasta ei Voicen kohdalla ole kyse, sillä kuoron ohjelmisto rakentuu bändisäesteisestä pop-, rock- ja iskelmämusiikista. Kuoronjohtaja kertoo, että levylle on valittu niin omaa musiikkia kuin covereitakin. Mukana on muun muassa Katri Helenan tunnetuksi tekemä "Nuoruus on seikkailu".

- Se on kuorolle erityisen tärkeä, sillä juuri tällä kappaleella lunastettiin voitto Suomen paras kuoro 2011 -finaalissa.

Iso kuoro ei meinannut mahtua studioon

Voice on aiemmin julkaissut muun muassa joululevyn, mutta äänitysstudioon kuoro marssi nyt ensimmäistä kertaa. Sopivan studion löytämisessä riitti haastetta, sillä kuorolaulut haluttiin äänittää livenä eikä 25-päinen kuoro mahdu yhtä aikaa mihin tahansa pieneen koppiin.

- Ihan joka studioon ei voi näin suurella porukalla mennä äänittämään, vaan se vaatii riittävän ison tilan. Sellainen kuitenkin lopulta löytyi, kuoronjohtaja Erkkilä kertoo.

Äänitysstudiossa työskentely vaati myös aluksi opettelua. Luurit päässä laulaminen tuntui oudolta ja myös studioakustiikkaan piti hetki totutella.

- Studio on akustisesti tosi kuiva ja paljastava tila, jossa kaikki virheet kuuluvat. Siinä täytyy eri tavalla opetella laulamaan, ja aluksi oli totuttautumista, Voicessa laulava Kaisa Halmemies kuvailee.

Voicessa soi Hankasalmi ja New Jersey

Voicen Sinua varten -albumi julkaistaan huhtikuun 7. päivä. Samalla käynnistyy levynjulkaisukiertue "Kuoro korokkeella - Choir on Stage".

Kisan aikana kuoron sointi ja saundi hioituivat parhaimmilleen ja tuntui tärkeältä saada se kaikki talteen.

Kuoronjohtaja Tarja Erkkilä

Keikkabussia Suomen parhaalla kuorolla ei ainakaan vielä ole, joten keikkamatkat tehdään normaalilla kaukoliikenteen bussilla. Kiertueen päätöspysäkki on itseoikeutetusti kotikonnuilla Hankasalmella toukokuun 12. päivä.

- Suurin osa kuorolaisista on lähtöisin Hankasalmelta, Erkkilä muistuttaa.

Mutta vaikka Voicen juuret ovat syvällä Hankasalmen mullassa, sen riveissä virtaa myös ulkolaista verta: yksi laulajista on kotoisin Yhdysvalloista, New Jerseystä, saakka. Kuoronjohtaja vakuuttaa, että hänkin on kotiutunut kuoroon hyvin, vaikka suomen kieli teettääkin toisinaan töitä.

- Hän oli syyskuun alussa muuttanut Suomeen ja joulukonserttiin opetteli jo kaikki laulut suomeksi, Erkkilä ihmettelee.