Hyppää sisältöön

Vuoden nordistit jatkavat valitsemallaan tiellä

Torniolaiset Elina Söderström ja Esa Rautiainen palkittiin pitkäaikaisesta työstään pohjoismaisen kulttuurin saralla.

Kuva: Matti Sunnari / Yle

Pohjola-Norden Lapin piiri on myöntänyt vuoden 2012 Nordisti-arvonimen torniolaispariskunnalle, jotka ovat tehneet matkailuyrityksensä ohessa kulttuurin edistämistyötään jo pitkään.

- Sehän on hieno kunnianosoitus. Tuntuu oikein mukavalle tällainen tunnustus, tuumaa Elina Söderström.

- Onhan tässä jo kaksikymmentä vuotta tätä tehty, huomauttaa puolisonsa Esa Rautiainen.

Rautiaisen säveltämä ja sanoittama musiikki antaa pariskunnalle mahdollisuuden olla jatkuvasti "toinen jalka Ruotsissa ja toinen Suomessa".

Yritämme ottaa kauneimmat palat Ruotsista ja Suomesta ja yhdistää ne.

Esa Rautiainen

- Yritämme ottaa kauneimmat palat Ruotsista ja Suomesta ja yhdistää ne, luonnehtii Rautiainen.

Mustaparta kiehtoo molemmin puolin rajaa

Tornionlaakson matkailua edistämään jalostettu ja todellisuuteen pohjautuva Olof Hederydin romaanin päähenkilö Iisakki Mustaparta elää parin toimesta myös musiikissa.

Esan kirjoittamaa musiikillista kertomusta esitetään sekä suomeksi että ruotsiksi ja samalla välitetään paikallishistoriaa musiikin muodossa laajalle yleisölle.

Mustaparrasta on omat versionsa myös lapsille.

- Lasten esityksen kanssa on kierretty kouluissa molemmin puolin rajaa. On oltu esimerkiksi Skonen maakunnassa Lundissa ja se kolahti ihan yhtä lailla siellä, kertoo Elina.

Ja tarina jatkuu...

Söderströmin kuulas ääni taittuu monenlaiseen musiikkiin ja pariskunnalta luonnistuu soitto popista jatsiin, vaikka omimmillaan he ovat laulelmissa.

Elina ja Esa olivat mukana myös edellisessä Vuoden Merilaulukilpailujen finaalissa Esan sävellyksellä "Perämeren Taivas”.

Kotkan Meripäivillä menestynyt kappale tullaan sisällyttämään uudelle levylle, jossa Mustaparran "Torniosta Tukholman vanhaan kaupunkiin"-cd:llä alkanut tarina saa jatkoa. 

- Kesällä julkaistaan toinen levy. Siinä mennään sitten Torniosta Visbyhyn ja takaisin, Rautiainen kertoo.

Kulttuurin lähettiläiksi huomaamattaan

Pohjola-Nordenin Lapin piiri perusteli Elina Söderströmin ja Esa Rautiaisen palkitsemista muun muassa sillä, että he ovat luontevasti nivouttaneet pohjoismaisen ulottuvuuden toimintaansa.

Ei me tietoisesti välitetä tätä rajaseudun kulttuuria, vaan se menee vähän itsestään täällä rajaseudulla.

Elina Söderström

- Pohjoismaisuus voi olla osa arkipäivän toimintaa, johon toiminta naapureiden kanssa yhdessä tuo oman lisämausteensa ja myös lisäresursseja, perusteluissa mainitaan.

- Ei me tietoisesti välitetä tätä rajaseudun kulttuuria, vaan se menee vähän itsestään täällä rajaseudulla. Musiikin avulla sitä voidaan levittää laajemmallekin alueelle. Toukokuussa mennään esimerkiksi Vesteroosiin esiintymään, Elina mainitsee.