Karhut ennustavat kevätsäätä - lämpenee

Kuusamon karhut ovat kurkistelleet pesästään, mutta palanneet vielä tähän asti nukkumaan. Suurpetokeskuksessa uskotaan, että pian on aika siirtyä ulkoilmaan. Se tietäisi lämpeneviä ilmoja.

luonto
Karhu ja hoitaja Kuusamon suurpetokeskuksessa.
Yle

Kuusamon suurpetokeskuksen Sulo Karjalainen kertoo, että karhujen talviunet ovat hiljalleen päättymässä.

- Vielä on nukuttu, mutta nyt on vihjeitä tullut karhuilta, että sää on varmaan muuttumassa lähiviikkojen aikana.

Karhut ovat tutkailleet ulkoilmaa, mutta toistaiseksi ne ovat palanneet takaisin pesäänsä.

- Uskon, että pian ne tulevat käymään pesän ulkopuolella. Ne tulevat pesän reiältä kurkistelemaan ja katselemaan ja ovat siinä vähän aikaa, mutta menevät vielä takaisin nukkumaan, Karjalainen kertoo.

Sulo Karjalaisen mukaan karhut osaavat tulkita tulevan sään ihmistä paremmin ja nyt vaikuttaisi siltä, että sää alkaa lämmetä.

- Heillä on tämä tieto paljon pidemmältä aikaa kuin ihmisillä, että minkälainen sään vaihtelu on. Ne tietävät sen, että jos tulee vielä kylmä kausi, niin ne eivät tule ulos, vaikka vähän lämpöistä olisikin.

Ranuan karhut hereillä jo viikkoja

Kulunut kevät on ollut kylmä, mutta Ranuan eläinpuistossa karhujen talviuni päättyi jo hyvä tovi sitten.

Eläinpuiston karhut heräsivät talviuniltaan jo helmikuun lopulla.

- On se poikkeavaa, eihän karhu nouse tuohon aikaan millään ylös, jos sillä on kaikki hommat kunnossa, Karjalainen pohtii eläinpuistojen karhujen aikaista heräämistä.

Hunajaa heränneille

Kun karhut heräävät uniltaan, suurpetokeskuksessa tarjotaan monipuolista evästä pitkään ruoatta olleille. Hunajaakaan ei unohdeta.

- Keväällä on annettu hapanta ruokaa. Puolukoita, marjoja, pakasteomenoita ja ihan aiv-heinästä lähtien tarjotaan. Normaaliruokaakin laitetaan tarjolle, että saavat syödä sitä jos haluavat. Siinä on lihaa, kalaa ja viljaa massana. Hunaja se on kaikkein tärkein siinä alussa, että sitä tarjotaan, Sulo Karjalainen sanoo.

Tuhdin aterian jälkeen alkaa taas normaali kevätarki, Karjalainen kertoo.

- Ensiksi karhut ovat vähän uneliaita, mutta kun ne alkavat syödä, niin pian alkaa leikki käydä normaalisti.