1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

BBC: Halpoja kalalajeja myydään väärillä nimillä

Brittiläisen fis'n'chips-annoksen turska ei olekaan turskaa, ja newyorkilaisen ravintolan kala-annos on usein aivan muuta kuin menu väittää, kertoo BBC.

Ulkomaat

Euroopan hevosenlihaskandaalin kaltainen tilanne on myös kalaruoassa, sanoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. Sen mukaan kuluttajille myytävä kala ei useinkaan ole sitä, mitä pakkaus tai ruokalista väittää.

BBC ottaa yhdeksi esimerkiksi peribrittiläiset kalaperunat, fish and chips. Kalan kuuluisi olla turskaa tai koljaa, mutta tutkimukset ovat osoittaneet, että seitsemän prosenttia annoksista sisältää jotakin muuta - halvempaa - kalaa.

Irlannissa tehty tutkimus puolestaan paljastaa, että peräti neljännes Dublinin ravintoloissa ja kaupoissa koljana myydystä kalasta on muuta kalalajia.

Paremmin asiat eivät ole Yhdysvalloissa, kertoo sikäläinen tutkimus: New Yorkissa ravintoloiden kala-annoksista niin ikään neljännes on muuta kuin ruokalista väittää.

Tutkija uskoo tahalliseksi petokseksi

Nykyisillä maailmanmarkkinoilla kuljetetaan pakastettua kalaa maailmankolkalta toiseen. Kiina tuottaa pakastekalasta suuren osan.

Eurofins-laboratoriokonsernin Hampurin-laboratoriosta kerrotaan, että tutkimuksissa löytyy nykyisin kalalajeja, joita ei ole aiemmin kaupiteltu kuluttajille lainkaan. Samaa sanoo englantilaisen Salfordin yliopiston biologi Stefano Mariani. Esimerkiksi turskan korvikkeena onkin seitiä, hän kertoo.

Marianin mukaan väärät tuotemerkinnät ovat liian yleisiä ollakseen vahinkoja. Hän epäilee, että kyseessä on tahallinen petos.

Lue seuraavaksi