Munkin voimalla ladulle ja mäkeen

Saariselällä Kaunispään huipulla oleva ravintola on kuuluisa erikoisen suurista reikämunkeistaan. Vuosikymmenten aikana Kaunispään sokerinen reikämunkki on saanut lähes legendaarisen maineen. Munkin sanotaan antavan voimaa ja kestävyyttä hiihtoladulle ja rohkeutta mäkeen.

ilmiöt
Kaunispään sokerimunkki
Kaunispään kuuluisalla sokerimunkilla on pitkä historia. Munkin alku juontaa kymmenien vuosien päähän. Jorma Korhonen / Yle
Kaunispään sokerimunkki
Kuuntele juttu Kaunispään munkeista.

Iisalmelaiset Marja Laitinen ja Leena Wetterstrand päättivät kokeilla munkin vaikutusta. Yhdestä suuresta munkista riitti molemmille syötävää. Munkki pantiin keskeltä kahtia. Ja ei muuta kuin ääntä kohti.

- Huh huh... Kylläpäs tätä vain riittääkin, Marja tunnusti ja hörppi välillä kahvia.

Naiset olivat yllättyneitä, kun kuulivat munkin voimaa ja kestävyyttä antavasta tehosta, mutta tunnustivat, että näin varmaan on. Siitäpä he saivat sitten käytännön kokemusta, kun hiihtelivät seuraavaan etappiinsa Vellinsärpimäojalle.

Munkkien takia Kaunispäälle nousivat jälleen kerran myös kauhajokiset Maire ja Jaakko Marttila.

- Tuttuja ovat jo vuosikymmenten takaa ja ovat myös säilyttäneet kokonsa ja muotonsa. Herkkuhetkihän tämä aina on, rouva sanoi.

Munkkien alku kymmeniä vuosia takanapäin

Kaunispään Huipun ravintoloitsija Jorma Lehtinen kuunteli mielenkiinnolla asiakkaiden kommentteja. Munkkeja kiitellään paitsi suuruudesta, niin myös sopivasta sokeri- ja rasvamäärästä. Kumpaakaan ei ole liikaa, eikä liian vähän.

Jorma itse sanoo syöneensä ensimmäisen Kaunispään munkin joskus 1970-luvun alussa, mutta tuotteen alkuhistoria on kauempana.

- Ehkäpä Huipun entisillä yrittäjillä Järvisen Arjalla ja Männistön Pirkolla ja myös Tanhuan Ellalla on ollut sormensa pelissä tuotteen kehittämisessä, hän arvioi.

Munkkien suosio on ollut aina suuri.

Munkit paistetaan ravintolan keittiössä. Kaikki talon palveluksessa olevat kokit osaavat homman. Päivässä valmistuu kolmisensataa munkkia ja vuoden aikana niitä mutustellaan kymmeniä tuhansia!

Talossa työskentelevä Kaarina Siltakoski kertoo, että munkkien paistaminen aloitetaan aina aamulla seitsemän-kahdeksan maissa ja rasvapannu on kuumana puoleenpäivään.

Ja munkkien tarina jatkuu.