Heidi Maria Paalanen rakentelee rakkaudesta lauluja

Kokkolalainen Heidi Maria Paalanen on kovassa nosteessa. Hänen kappaleitaan on kuultu radioaalloilla muun muassa Jesse Kaikurannan, Jannika B:n ja Annika Eklundin tulkitsemana. Suosion kasvun vuoksi Paalanen on opetellut sanomaan  "ei kiitos".

musiikki
Kuvassa kokkolalainen lauluntekijä Heidi Maria Paalanen
Raila Paavola / Yle

Menestykseen tarvitaan kokkolalaisen lauluntekijän mukaan keksijän luonne, ripaus hulluutta sekä sinnikkyyttä paiskia hommia. Tällä hetkellä käynnissä on toistakymmentä projektia.

- On se edelleen yhtä jännittävää ja hämmentävää kuulla omia biisejä radiossa. Ulkopuolisen on varmasti vaikea kuulla, kuinka suuri työmäärä ja rutistus niiden takana on. Hyvin kiitollisena lauluja fiilistelen.

Paalasen työn tuloksista kymmenkunta on päätynyt radiosoittoon. Suurimmaksi hitiksi on kivunnut Jannika B:n kappale Seuraavaan elämään. Kasvanut julkisuus on tuonut pöydälle vinon pinon töitä.

- On ollut pakko oppia karsimaan. Täytyy yrittää pitää pää kylmänä ja tehdä sen verran, mihin omat rahkeet riittävät. Tässä työssä keskittyminen on todella tärkeää.

Höysteeksi romantiikkaa

Paalanen on mukana bisneksessä, jossa hyvä kappale ei takaa menestystä.

- Täytyy olla ikään kuin tähdet kohdallaan, että biisi päätyy oikealle artistille. Julkaisuajankohta on myös oltava oikea, jotta ihmiset ottavat kappaleen omakseen.

Täytyy olla ikään kuin tähdet kohdallaan, että biisi päätyy oikealle artistille.

Heidi Maria Paalanen

Kappaleet syntyvät tietokoneen äärellä. Lauluntekijä laittaa kuulokkeet päähänsä ja alkaa hyräillä taustanauhojen päälle. Siinä vaiheessa syntyy sävel ja joitakin avainsanoja.

- Sanoitusvaiheessa täytyy uida syvissä vesissä ja kaivella omia tunteita. Etsin myös aiheita muista ihmisistä ja keksin tarinoita päästäni. Lopuksi täytyy vielä vähän romantisoida, jotta laulu kuulostaa mahdollisimman hyvältä.

Nykyään Suomessa tehdään kappaleita entistä enemmän myös yhteistyönä.

- On mukava tehdä välillä biisejä porukalla. Se on todella kasvattavaa ja lopputulos usein yllättää jokaisen.