1. yle.fi
  2. Uutiset

Lihajaloste kieltäytyy ostamasta paikallista lihaa - tukkanuottasilla MTK:n kanssa

Karelian Lihajaloste lopettaa toistaiseksi lihan ostamisen Pohjois-Karjalasta. Yrityksen perustaja Martti Puustinen kertoo, että syynä on tuottajien etujärjestön MTK Pohjois-Karjalan viimeviikkoinen lausunto, jonka mukaan elintarvikkeille annettavan Makuja Pohjois-Karjalasta markkinointimerkinnän ehtoja pitäisi tiukentaa.

lihanjalostus
Lihan käsittelyä Lihajalosteella
Yle

Karelian Lihajaloste lopettaa toistaiseksi lihan ostamisen Pohjois-Karjalasta. Syynä on tuottajien etujärjestön MTK Pohjois-Karjalan viimeviikkoinen lausunto, jonka mukaan elintarvikkeille annettavan Makuja Pohjois-Karjalasta markkinointimerkinnän ehtoja pitäisi tiukentaa.

MTK viittasi tapaukseen, jossa Karelian Lihajalosteen kebabista löytyi hevosenlihaa.

Lihajalosteen perustaja Puustinen sanoo, että yritys kokee MTK:n lausunnot hyökkävinä.

- Lihajaloste ostaa vuositasolla 100 000 kiloa lihaa maakunnasta ja työllistää pohjoiskarjalaisia, korostaa Puustinen.

Yritys tuottaa pelkästään lihajalosteita 2,2 miljoonaa kiloa vuosittain. Puustinen kertoo, että lihan ostot maakunnasta ovat pysähdyksissä siihen saakka kunnes MTK muuttaa kantaansa.

Paskanjauhaminen pitää lopettaa ja ruveta puhumaan asiaa

Martti Puustinen

- Paskanjauhaminen pitää lopettaa ja ruveta puhumaan asiaa.

MTK Pohjois-Karjalan puheenjohtaja Jouni Mäkisalo totesi ennen pääsiäistä, että maakunnan viljelijöillä ei ole varaa menettää asiakkaiden luottamusta.

- Lihajalosteen tapaus osoittaa, että kuluttaja voi kuvitella tukevansa maakunnan lihantuotantoa, vaikka yritys itsekään ei tiedä lihan alkuperää sanoo MTK:n Mäkisalo.

Karelian Lihajaloste on vetänyt myynnistä kebablastuja, joista on löytynyt hevosenlihaa. Hevosenlihaa ei ole merkitty pakkausselosteeseen. Kyseessä on irtomyyntituote, jonka viimeinen käyttöpäivä on 23. maaliskuuta 2013.

Elintarviketurvallisuusviraston Eviran tutkimuksissa havaittiin, että tuotteessa on hevosenlihan DNA:ta 1 - 5 prosenttia. Kaikki tutkimukset valmistuvat huhtikuussa, jolloin tutkimustulokset julkaistaan kokonaisuudessaan.

Lue seuraavaksi