1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Lepakkopöntöt ovat kesän halvin sääskiansa

Linnut ja varsinkin lepakot syövät kiusalliset sääsket kesällä pihapiiristä ekologisesti ja tehokkaasti. Pönttöjen asentaminen houkuttelee lintuja ja lepakoita ja niistä voi olla jopa enemmän apua kuin markkinoilla olevista kalliista sääskiansoista.

luonto
Vesa Hyyryläinen esittelee rakentamaansa lepakonpönttöä.
Antti Kettumäki / Yle

Sateinen kesä 2012 oli myös kiusallisen hyttysrikas. Inisijöihin tuskastuneet suomalaiset innostuivat markkinoille tulleista sääskiansoista ja monta sataa euroa maksavat kalleimmatkin mallit myytiin loppuun.

Tulevan kesän hyttystaistoon voi alkaa varustautumaan jo nyt. Edullinen ja ekologinen sääskitorjunta tehdään pöntöttämällä pihapiiri.

- Pihapiiriin kannattaa houkutella esimerkiksi talitiaisia ja sinitiaisia sekä pönttölajeista kirjosieppoja. Avopesissä asustavat västäräkit ja harmaasieppo ovat myös oivallisia apureita ötökkätaistossa, sanoo paltamolainen biologi Vesa Hyyryläinen.

Hyyryläinen on jo pitänyt omia pönttötalkoitaan. Huhtikuu on otollista aikaa puutöihin, sillä linnut ryhtyvät kevään edetessä etsimään sopivia kotipesiä.

Lepakko ylivoimainen sääskien hävittäjä

Pikku lintujakin tehokkaampi ötökkäimuri on lentävä nisäkäs eli lepakko. Kun lepakoille rakentaa pihapiiriin noin postilaatikon kokoisia, raakalaudasta tehtyjä pesiä, sääsket pysynevät ehkä jopa kaasulla toimivaa sääskiansaa paremmin loitolla, Hyyryläinen arvelee

- Ihmisillä ei ole tietoa tarpeeksi lepakoista, mutta ne ovat todellisia hyönteisimureita. Yksi yksilö voi syödä jopa 3000 hyönteistä yössä.

Suomen lepakko-lajit ovat ihmiselle vaarattomia ja elävät ilman pönttöjäkin ihmisten keskuudessa yöaikaan. Oikeastaan ne eivät edes piittaa ihmisistä ja voivat majoittua esimerkiksi talojen lautarakenteisiin päivän ajaksi.

- Ihmisten yleinen lepakkofobia on aivan turhaa. Se on luotu aikoinaan tarinoista, joissa lepakot esiintyivät vertaimevinä paholaisina. Suomalaisia lepakkolajeja voi päinvastoin pitää suorastaan sympaattisina ja suloisina, Hyyryläinen naurahtaa.

Houkuttele lepakoita yksikertaisella tavalla

Lintujen tapaan lepakot löytävät tontille helpolla ja yksinkertaisella tavalla. Vesa Hyyryläinen valmistaa lepakkopönttöjä ja sellaisen voi valmista helposti itsekin.

- Pönttö on noin postilaatikon kokoinen. Laatikon alaosaan pitää tehdä 1,5 - 2 senttimetriä (cm) korkea lentoaukko. Etu- ja takaseinä paksummasta laudasta ja sivuseinäinät hieman ohuemmasta laudasta ja materiaalin pitää olla raakalautaa, sillä se on lepakkojen päiväpaikka, Hyyryläinen ohjeistaa.

Pönttö on asennettava noin 2,5 metrin korkeuteen esimerkiksi kissavaaran takia joko puuhun tai räystään alle. Yhdessä pöntössä voi olla 30 lepakkoa päiväunilla. Jos pönttöjä on pihapiirissä kymmenen kappaletta, niin lauma hävittää erittäin tehokkaasti hyönteiset pihapiiristä.

Maailmassa on yli 1200 lepakkolajia, joista Euroopassa 31 ja Suomessa 13. Kainuun korkeudella on tavattu kolme lajia. Pohjois-Suomessa viihtyy parhaiten Pohjanlepakko.

Lue seuraavaksi