1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mikroautoilu

Kauan kaivattu kartingrata houkutteli 1500 hurjastelijaa

Syksyllä aloittanut Kajaanin ajoharjoitteluratakeskus lisää nopeasti toimintojaan. Viime viikolla saatu ympäristölupa mahdollistaa myös kartingautoilun.

mikroautoilu
Karting-auto ajaa jäisellä radalla.
Hanne Kinnunen / Yle

Kajaanin Kivimäkeen perustettu ajoharjoittelurata palvelee autokoulujen ja puolustusvoimien lisäksi myös virkistyskäyttöä. Kajaanin ajoharjoittelu- ja ratakeskus Kajoralla on käytössään 19 mikroautoa, joilla voi kokeilla vauhdin hurmaa.

- Nämä ovat turvallisia laitteita. Puskuri kestää 3000 kilon törmäysvoiman. Alussa teemme selviksi pelisäännöt, että jokainen noudattaa turvamääräyksiä. Jos tulee joku hätä, pitää nostaa kaksi kättä pystyyn. Tulemme auttamaan mönkijällä, jos on juuttunut vaikka lumipenkkaan, kertoo Kajoran toimitusjohtaja Marko Juntunen.

Liukkaan kelin ajoharjoittelua on voinut tehdä Kajoran radalla jo lokakuusta lähtien. Maaliskuussa valmistui huoltorakennus ja kahvio, ja pääsiäisenä keskuksessa vietettiin karting-avajaisia. Kajora sai kartingtoimintaan vaadittavan ympäristöluvan vasta pari päivää ennen pääsiäistä, mutta tieto avajaisista ehti silti kiirimään puskaradion kautta.

- Tämä alkoi aika vauhdikkaasti, meillä oli pääsiäisen aikaan neljän päivän avajaiset ja täällä kävi noin 1 500 ihmistä. Aika paljon oli eteläsuomalaisia turisteja mukana. Tämä on varmaan Kainuun matkailulle aika kova juttu, sanoo Juntunen.

Harjoitusaikaa myös omille kartingautoille

Seuraava ajoradan yleisötapahtuma on vappuna, silloin kartingautojen nastarenkaat ovat vaihtuneet sileisiin renkaisiin. Toukokuusta lähtien kartingradalle pääsee lauantaisin myös omilla autoilla, joten kainuulaisten kartingharrastajien treenimatkaa rata lyhentää paljon.

Olisihan se hienoa katsoa, kun joku joskus formulakisoissa maailmalla sanoisi, että hän lähti Kajoran Kajaanin radalta ja pääsi huipulle.

Marko Juntunen

- Olisihan se hienoa katsoa, kun joku joskus formulakisoissa maailmalla sanoisi, että hän lähti Kajoran Kajaanin radalta ja pääsi huipulle. Erittäin hieno homma olisi, jos näin tapahtuisi, kertoo Marko Juntunen.

Pääsiäisenä Kivimäen ajoradalla nähtiin myös muutamia tulevaisuuden lupauksia. Moottoriharrastajien mukaan harjoittelurataa on odotettu jo 20 vuotta.

- Itse asiassa täällä kävi sellaisia kuskeja, jotka ajavat euroopanmestaruustasolla. Kyllä niillä oli ihan omat ajolinjat radalla, melkein puoli kierrosta oli etumatkaa siinä vaiheessa, kun muut tekivät vasta lähtöä. Todella vauhdikasta menoa.

Uusi laajennus ensi kesänä

Kajaanin ajoharjoitteluratakeskus on saanut jo paljon kyselyjä yritysten virkistyspäivistä. Tulevaisuus tuo myös muuta toimintaa Kivimäkeen, Juntusen mukaan seuraava avaus on mahdollinen jo ensi kesänä.

- Meillä on suunnitteilla turvatalo, johon tulee kartingautoille varikko. Siellä voisi vaihtaa vaatteita ja huoltaa autoja. Samaan yhteyteen tulisi pienimuotoinen autokoulumuseo ja alue, missä voi testata auton turvallisuutta ja uusia turvalaitteita.

Marko Juntunen lupaa, että Kajoran kartingautoja ei saa ajettua nurin, mutta ehkä jo ensi kesänä turvatalossa voi kokea saman tunteen.

- Sinne on suunnitteilla pyörähdysauto, joka pyörähtää ympäri ja kuski voi roikkua pää alaspäin turvavöissä. Silloin voi tuntea miltä homma tuntuu ja yrittää päästä siitä vapaaksi.

Lue seuraavaksi