1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Tavallista ärhäkkäämmin tarttuva flunssa jyllää

Keski-Pohjanmaalla on ollut kevään aikana liikkeellä herkästi tarttuvaa flunssaa ja kuumetta. Useimmiten pisaratartuntana levinnyt tauti on ollut tavallista sitkeämpi vieras erityisesti työpaikoilla.

Kuva: Hanna Lumme / Yle

Helposti leviävä ja pitkittynyt flunssa on vaikeuttanut monen työyhteisön arkea, kun työntekijät ovat kaatuneet vuoron perään sängyn pohjalle. Sairauspoissaoloja on aiheuttanut erityisesti kuumeilu ja poskiontelontulehdukset.

Tauti ei ole kuitenkaan yltynyt epidemiaksi tai kasvattanut merkittävästi Keski-Pohjanmaan keskussairaalan potilasmääriä.

- Kyseessä on ihan tavallinen flunssa, mutta se on levinnyt hyvin nopeasti muun muassa työpaikoilla, joissa ollaan läheisesti tekemisissä. Esimerkiksi omaan kyynärtaipeeseen aivastaminen voi vähentää pisaratartuntoja, vinkkaa keskussairaalan yhteisöpäivystyksen osastonhoitaja Jukka Aro.

Aro muistuttaa, että sitkeä flunssa ja kuumeilu paranevat vain levolla.

- Sairauden aikana elimistö on rasitustilassa, joten siitä palautuminen vie aikansa. Raskasta liikuntaa kannattaa harrastaa vasta muutaman päivän kulutta kuumeen laskettua, jolloin jälkitautien uhka vähenee.