Näin lievität katupölyn aiheuttamia oireita

Joka keväinen riesa, katupöly, tukkii hengitysteitä ja kutittaa silmiä. Oireet voivat olla kiusallisia, mutta hiekkapölyn aiheuttamia vaivoja voi lievittää kotikonstein. Suusuojain ja nokkakannu tuovat helpotusta tukkoiseen oloon ja pahimpia oireita voi hoitaa allergialääkkeillä.

terveys
Autoja liikennevaloissa.
Autot nostavat hiekoituspölyn ilmaan. Yle / Tarja Nyyssönen

Auringon valo on armoton paljastamaan niin kodin pölyhiukkaset kuin katujen hiekkapölynkin. Suurin osa katupölystä on hienoksi jauhautunutta hiekkaa ja asfalttia, mutta se sisältää myös nokihiukkasia, autojen renkaista ja jarruista irtoavaa materiaalia. Etenkin allergikot ja astmaa sairastavat kärsivät katupölyn aiheuttamista ärsytysoireista. Katupölystä ei tarvitse automaattisesti kärsiä, vaan oireita voi lievittää monin kotikonstein.

- Ensimmäinen keino on suojata hengitystiet pölyisillä alueilla liikkuessa. Ihan tavallinen huivikin käy ensiavuksi, mutta tähän tarkoitukseen on myös suunniteltu ihan erillisiä suusuojaimia, kertoo Mikkelin Otso apteekin proviisori Jarkko Suvinen.

Proviisori Jarkko Suvinen.
Proviisori Jarkko Suvinen näyttää miten kertakäyttöinen suusuojain toimii. Yle / Tarja Nyyssönen

Auvinen esittelee paria suusuojainmallia, joista toinen näyttää leikkaussalin suusuojaimelle. Toisessa, hieman kalliimmassa mallissa on venttiili, joka päästää hengitysilman ulos ja sisään hengitettäessä ilma tulee suodattimen läpi sisään.

- Eihän nämä Suomessa kovin yleisiä katukuvassa ole, mutta jo Keski-Euroopassa ilmanlaatu on sen verran huonompi jatkuvasti, että siellä nämä ovat arkipäivää, Aasiasta puhumattakaan.

Sarvikuonosta helpotusta

Jos pölylle altistuu ja oireita, kuten silmien kirvelyä ja kutinaa, nenän tukkoisuutta ja yskää ilmenee, on olemassa keinoja lievittää oireita.

- Nuhaa voi hoitaa joko avaavilla nenäsuihkeilla tai suolaliuosampulleilla. Yksi tehokas keino on huuhdella poskiontelot miedolla suolavedellä nokkakannun eli sarvikuonon avulla. Suolavesi poistaa mekaaniset hiukkaset onteloista limakalvoja ärsyttämättä.

Kuiviin ja kirveleviin silmiin löytyy apteekin hyllyltä jos jonkinmoista tippaa, geeliä ja keinokyyneltä. Kutisevaan ja tukkoiseen nenään sekä pahoihin silmäoireisiin voi kokeilla myös suun kautta otettavia allergialääkkeitä.

- Siinä vaiheessa kun henkeä alkaa katupöly ahdistaa, kannattaa viimeistään mennä lääkärin pakeille. Hengitysoireita kuten hengenahdistusta tai katupölystä johtuvaa yskää ei pysty käsikauppalääkkeillä hoitamaan, Jarkko Suvinen sanoo.

Vaikea katupölykevät tiedossa

Kulunut talvi ei hiekoituksen suhteen eroa muutamasta aikaisemmasta talvesta, mutta kuiva ja kylmä kevät on sitä vastoin teettänyt työtä liukkauden torjunnassa.

- Päivällä aurinko sulattaa lumipenkkoja, vesi valuu kaduille ja yöpakkanen jäädyttää pinnat. Vielä näinäkin päivinä joudumme hiekoittamaan tiettyjä alueita, kertoo YIT kuntatekniikan kunnossapitomestari Marko Kovanen.

Mikkelin keskustan alueelle hiekoitushiekkaa on ajettu tänä vuonna useampi tuhat tonnia. Tällä viikolla tuota hiekkamäärää ryhdytään keräämään talteen.

- Tänä keväänä katupölyongelma tulee olemaan melkoinen, juuri tämän kuivan ja aurinkoisen kevään vuoksi. Nyt pikimmiten aloitamme katujen siivoamisen, vaikka lumet eivät ole vielä sulaneetkaan. Imulakaisukone pääsee töihin lähipäivinä ja ajoväyliä ryhdytään lakaisemaan. Sunnuntaiksi on luvassa vielä pari senttimetriä lunta, joten kevyenliikenteenväyliä emme ihan vielä lähde putsaamaan, koska pelkona on että ne jäätyvät vielä viikonloppuna, Marko Kovanen kertoo.

YIT kuntatekniikan kunnossapitomestari Marko Kovanen.
YIT kuntatekniikan kunnossapitomestari Marko Kovanen. Yle / Tarja Nyyssönen

Suolaliuosta käytetään pölyn sitomiseen jonkin verran Mikkelin keskustan alueella. Kuopion malliin, eli lämpimän veden käyttöön, katujen putsauksessa ei kuitenkaan ole ryhdytty.

- Kyllähän se lämminkin vesi näillä pakkasilla viilenee ja jäätyy, etenkin varjopaikoissa. Sen käyttö on aika riskialtista.

Marko Kovanen lupaa, että Mikkelin keskustan alueelta hiekoitushiekat on siivottu pois huhtikuun loppuun mennessä. Muilta alueilta sepeli korjataan toukokuun loppuun mennessä.

- Kyllähän me mahdollisimman pian hiekat halutaan kerätä pois, sillä se on meidänkin etu, että kadut ovat puhtaina ja pääsemme muihin töihin, Kovanen toteaa.

Kerran maassa ollut hiekoitushiekka on jätettä, joka toimitetaan jätekeskukseen.

- Siinä olisi liian suuri ja kallis urakka alkaa hiekasta pölyjä ja muita roskia pesemään, Kovanen toteaa.