Erikoiskauppa kituu pienillä paikkakunnilla – yksi poikkeuskin löytyy

Yrittäjien ikääntyminen ja nettikaupan yleistyminen tuovat haasteita maaseudun erikoiskaupoille. 3 000 asukkaan Kaavilla yrittäjät ovat löytäneet oman markkinarakonsa.

talous
Muoti Asusteen Tuija Lappalainen silmäilee liikkeensä antia.
Anja Hiltunen / Yle

Pienten paikkakuntien erikoiskauppoja odottaa suurempi murros kuin arvataankaan, ennustaa Savon Yrittäjien puheenjohtaja Sirpa Alho-Törrönen.

Hänen mukaansa erikoiskaupan suurimpia haasteita maaseudulla ovat sukupolvenvaihdoksen onnistuminen yrittäjien ikääntyessä ja nettikaupan yleistyminen.

Verkkokaupasta ostetaan yhä enemmän asusteita ja vaatteita, mutta perinteisen kivijalkakaupan pitäjälle verkkoasiakkaiden löytäminen voi olla vaikeaa.

- Nettimyynti on logistiikan sujuvuutta, hakukoneoptimointia ja tietotekniikan erikoisosaamista, Alho-Törrönen sanoo.

Nettikauppa syö valitettavasti aika paljon kivijalkakaupan myyntiä.

Kirsi Miettinen

Kaavilaisessa kirja- ja lahjaliike Sinisessä Ajatuksessa on haettu lisäliikevaihtoa tarjoamalla postipalveluita. Myös nettikaupalle on uhrattu muutama ajatus, mutta tietotaidon ei nähdä vielä riittävän siihen.

- Nettikauppa syö valitettavasti aika paljon kivijalkakaupan myyntiä. Nuoriso pyörii netissä paljon, koska sieltä on niin helppo tilata tavaraa, kauppaa pyörittävä Kirsi Miettinen myöntää.

"Herrajestas missä ne ihmiset ovat"

Tilastokeskuksen mukaan huonekalukauppa ja rautakauppa eivät ole pysyneet muun vähittäiskaupan kasvutahdissa ja kirjakaupan liikevaihto on viime vuosina jopa pudonnut.

Erikoiskaupan murros näkyy erityisesti pienillä paikkakunnilla. Sirpa Alho-Törrösen mukaan esimerkiksi pohjoissavolaiset huonekaluliikkeet ovat vaikeuksissa, mutta muotialan liikkeillä näyttää menevän hyvin ja ne ovat onnistuneet keräämään asiakkaita Etelä-Suomea myöten.

Menestystekijä on sidoksissa pitkälti palveluun ja yrittäjien persoonaan.

Sirpa Alho-Törrönen

- Nissä pienissä yrityksissä, jotka ovat pieniä ja pystyneet silti hakemaan asiakkaansa, menestystekijä on sidoksissa pitkälti palveluun ja yrittäjien persoonaan. He pystyvät tarjoamaan arjen ylittäviä kohtaamisia.

Yksi ilahduttava poikkeus maaseudun erikoiskauppojen kurimuksessa löytyy Kaavilta. Runsaan 3 000 asukkaan kunnassa paikalliset vaate- ja kenkäkaupat ovat saaneet asiakkaita kauempaakin ja viime vuosina kuntaan ilmestyi myös uusi kangaskauppa.

- Menestys on pitkälti lomalais- ja mökkiläismyynnin varassa. Puoli vuotta on vilkasta ja sitten kun koulut alkavat, tulee ihmeteltyä että "herrajestas missä ne ihmiset ovat", sanoo Kaavin Yrittäjien puheenjohtaja Sanna Sillman.