1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Riistakamerat eivät ole lisänneet tirkistelyä

Riistakameroiden yleistymisestä huolimatta poliisi törmää hyvin harvoin väärinkäytöksiin. Salakatseluun tai -kuunteluun liittyviä rikosnimikkeitä on tutkinnassa vähän.

Kotimaan uutiset
Riistakamerakuvaa sudesta.
Heimo Kauppinen

Viimeaikainen keskustelu susien salakaadoista on herättänyt kysymyksiä riistakameroiden sijoittelusta. Poliisi muistuttaa, että kameraa ei voi lähtökohtaisesti viedä esimerkiksi naapurin metsään. Asentamiseen tarvitaan aina maanomistajan lupa. Säännöistä lipsuminen on harvinaista.

- Meillä on salakatseluun liittyviä tapauksia yllättävän vähän tutkinnassa. Nykyään kamerat ovat niin kehittyneitä ja helposti saatavilla, jolloin houkutus saattaisi kasvaa. On tietysti hyvä, että ihmiset kunnioittavat pääsääntöisesti toisten kotirauhaa ja yksityisyyttä, sanoo apulaispoliisipäällikkö Erkki Kerola Kokkolasta

Maastossa olevasta riistakamerasta ei tarvitse kertoa kyltillä. Kuvaamisesta on ilmoitettava lähinnä yleisillä pakoilla, kuten kauppakeskuksissa ja maanteillä.

- Metsässä kuvaamisesta pitäisi kyllä ilmoittaa esimerkiksi sellaisessa tilanteessa, jossa kuvataan leirintäalueen kaltaista paikkaa. Salakatselijaa rangaistaan joko sakoilla tai vuoden vankeudella, Kerola toteaa.

Ihmiset kunnioittavat pääsääntöisesti toisten kotirauhaa ja yksityisyyttä.

Erkki Kerola, apulaispoliisipäällikkö

Haaska avuksi

Kun kamera on kerran asennettu, saattaa tulla mieleen houkutella eläin kuvaan ravinnon avulla. Jos muistikortille haluaa tallentaa petojen ateriointia järjestämällä suuremman kattauksen, puhutaan jo haaskasta.

Haaskaksi luokitellaan esimerkiksi maatiloilla itsestään kuolleet eläimet.

Haaskan käyttöön vaaditaan aina lupa kunnan eläinlääkäriltä, joka pitää yllä haaskarekisteriä. Sijoittelussa on huomioitava esimerkiksi pohjavedet ja asutuksen läheisyys. Syötävä on mitoitettava myös kulutuksen mukaan, eli sitä ei saa jäädä mätänemään.

Sen sijaan esimerkiksi hirventeurastuksen sivutuotteita, muita villieläimen raatoja sekä kaupasta ostettuja elintarvikkeita voi käyttää haaskana ilman ilmoitusta eläinlääkärille.

Lue seuraavaksi