Tilastot osoittavat: Suomessa jo nyt alhainen yritys- ja pääomavero

Suomi verottaa yrityksiä ja pääomaa vähemmän kuin EU-maat keskimäärin.

talous
Kuvassa työntekijä viimeistelee kattoelementtiä teollisuushallissa
Kalle Niskala / Yle

Suomen yritys- ja pääomaverot ovat itse asiassa jo nyt Euroopan unionin keskiarvon alapuolella. Näin todistaa Tilastokeskuksen yliaktuaari Olli Savela blogikirjoituksessaan (siirryt toiseen palveluun). Tilastokeskuksen Tieto&Trendit-lehden blogissa Savela esittelee keräämiään tutkimustietoja yritys- ja pääomaverotuksesta.

Savela kertoo blogissaan Eurostatin tilastoista, joiden mukaan vuonna 2010 työhön ja kulutukseen kohdistuvien verojen osuus kaikista verotuloista oli Suomessa muutaman prosentin EU-maiden keskiarvon yläpuolella.

Sen sijaan pääomaan kohdistuvien verojen osuus kaikista veroista oli Suomessa selvästi unionin keskiarvoa alempi. Kun pääomiin kohdistuvien verojen osuus oli EU-maissa keskimäärin 20,4 prosenttia, Suomessa se oli vain 15,4 prosenttia. Euroissa ero tarkoittaa Savelan mukaan neljää miljardia euroa.

Pääomaverotusta voi tutkia myös suhteuttamalla se bruttokansantuotteeseen. Näinkin laskettuna pääomaverotus on Suomessa alhainen. Suomessa suhde oli 6,5 prosenttia, kun EU-maissa keskimäärin suhde oli 7,8 prosenttia.

Hallitus on päättänyt laskea Suomen yhteisöveroa 24,5 prosentista 20 prosenttiin. Jo ennen suurta pudotusta, ovat yritysverot Suomessa EU-maiden keskiarvoa alhaisemmat monilla eri laskutavoilla.

Yksi Savelan esittämistä laskentatavoista on laskea kaikki yrityksiä koskevat verot ja vähennykset yhteen ja vertailla maita näiden perusteella. Näin tehtyjen laskelmien mukaan yritysten veroaste oli viime vuonna EU-maissa keskimäärin 25,4 prosenttia, kun se Suomessa oli 23,3 prosenttia.