1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hitas-asunnot

Hitas käy hitaasti kaupaksi Helsingissä

Hintasäännellyt eli Hitas-asunnot eivät käy kaupaksi Helsingissä takavuosien tapaan. Vetovoimaisilla alueilla kauppa käy paremmin, mutta kaupungin reuna-alueilla myynti on vaikeaa. Myymättömiä Hitas-kohteita on tällä hetkellä parisenkymmentä kappaletta.

Huhtikuussa hitas-asuntoja jonotettiin, tällä kertaa kaupunki antaa arpoo onnekkaat asunnon saajat. Kuva: YLE

Helsingin Viikkiin nousee parhaillaan kymmeniä uusia Hitas-asuntoja. Helsingin asuntotuotantotoimiston mukaan ennakkomarkkinointi on vetänyt hyvin, vaikka epävarma taloustilanne hieman jarruttelee myyntiä. Vetovoimaisilla alueilla kauppa käy paremmin, mutta kaupungin reuna-alueilla myynti on haastavaa. Myymättömiä Hitas-kohteita on tällä hetkellä parisenkymmentä kappaletta.

- Sijainnista riippuen kauppa käy hyvin. Jos sijainti tai alue ei ole niin vetovoimainen niin silloin on kauppa hitaampaa ja vois sanoa että ehkä nää epävarmat ajat vaikuttavat kuluttajien käyttäytymiseen ja päätöksentekoon. Korkomarginaalit on noussut. Taloudellisen kehityksen näkymät ei oo sellasia että kuluttajat helposti tekee kauppoja, sanoo Helsingin asuntotuotantotoimiston osastopäällikkö Markku Leijo.

Tyhjät asunnot ei vielä rasite

Hitas-asunnon saa Helsingistä edelleen vapaarahoitteista asuntoa selvästi halvemmalla. Kaupungin reuna-alueilla Hitas maksaa lähes saman verran kuin muukin tuotanto, mutta suosituilla alueilla Hitas on selvästi vapaarahoitteista halvempi. Mutta jos asukasta etsivä asunto onkin pitkään ilman ostajaa, niin kysymys kuuluu, siirtyvätkö myymättömien asuntojen kulut jo olemassaolevien Hitas-osakkaiden piikkiin?

- Kyllä varmaan pitkällä tähtäimellä, mutta on ehkä ennenaikaista puhua siitä riskistä. Mielestäni se ei ole vielä laukeamassa, Leijo sanoo.

Hitasta ei pureta

Hitas-asuntojärjestelmää on arvosteltu voimakkaasti viime vuosina. Kritiikkiä on tullut muun muassa asuntojen päätymisestä suurimmaksi osaksi hyvätuloisille. Nurinaa on aiheuttanut myös asunnoilla sijoitustoimintaa harrastavat. Järjestelmää on vaadittu jopa romukoppaan, mutta ainakaan asuntoasioihin perehtynyt helsinkiläispoliitikko ei niin tekisi.

- En ainakaan niin kauan kuin asuntotilanne on sellainen kuin se on, ja asumisen hinta on sillä tasolla kuin se on. En lähtisi purkamaan Hitas-järjestelmää. Se puolustaa edelleen paikkaansa kohtuuhintaisena asumismuotona, sanoo Helsingin asuntolautakunnan puheenjohtaja, Vihreiden Vesa Peipinen.