1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Säilykepurkin sisäpinnalta löytyy lakkaa tai muovia

Säilyke kannattaa siirtää metallipurkista pikaisesti suuhun tai toiseen astiaan. Avatun säilyketölkin pinnasta alkaa liueta jäämiä. Yhä useammin purkin sisäpintaan on levitetty suojaksi muovi- tai lakkapinnoite.

Terveys
säilykepurkki
Arja Lento / Yle

Happi ei tee hyvää säilyketölkille – eikä tölkin sisällölle.

Tölkki on hapeton ja ilmatiivis, mutta avaamisen jälkeen olosuhteet muuttuvat. Metallikuorista ja saumauksista saattaa irrota elintarvikkeeseen raskasmetalleja.

- Riski liittyy erityisesti happamiin tuotteisiin kuten hedelmäsäilykkeisiin, ylitarkastaja Pirkko Kostamo Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta sanoo.

Säilyketölkkiä ei kannata pitää avattuna edes jääkaapissa. Jos purkin sisältöä ei heti käytetä, turvallisinta on siirtää tuote toiseen säilytysastiaan.

Pitkää hyllyikää  

Säilykepurkit valmistetaan tinasekotteista ja alumiinista. Tavallista on Kostamon mukaan myös se, että esimerkiksi hedelmäsäilykepurkit ovat muovipinnoitettuja.

Erityisen happamien tuotteiden kuten tomaattipyreen purkin sisäpintaa saattaa suojata lakka.

Riski liittyy erityisesti happamiin tuotteisiin kuten hedelmäsäilykkeisiin.

Pirkko Kostamo

- Kyse on elintarvikekäyttöön hyväksytyistä lakkasekoitteista. Materiaalivalmistajan on varmistuttava tuotteen turvallisuudesta. Ei siinä voi olla mitä tahansa olla.

Metallipurkkeihin säilöttyjen elintarvikkeiden hyllyikä on pitkä. Kostamon mukaan liukeneville metalleille on säädetty enimmäispitoisuudet, jotka pitää ottaa huomioon hyllyikää märiteltäessä.

- Sillä taataan, että liikaa metalleja tai muita ainesosia ei siirry tuotteesiin.

Siitä, että pitoisuudet pysyvät säädetyissä rajoissa, vastaa tuotteen valmistaja. Tähän viranomainen luottaa.

- Emme me suorita sen kaltaista valvontaa, että kävisimme erikseen poimimassa hyllystä tuotteita ja ottamassa niistä näytteitä. Tullilaboratorio tutkii tuontisäilykkeet ja isoilla valmistajilla on hyvä omavalvontasysteemi, sanoo ylitarkastaja Kostamo.