Psykologi: "Jatkuvan tavoitettavuuden harha" vallitsee suomalaisessa työkulttuurissa

Hetkellinen stressi on hyvä työkalu ja tuo lisää tehoa työn suorittamiseen. Stressin pitkittyminen taas on terveydelle haitallista. Hyvällä suunnittelulla pystyy välttämään kiirettä ja ennen kaikkea kiireen tunnetta.

terveys
Mies raapii päätään.
Tanja Perkkiö / Yle

Kiirettä pidetään Suomessa hyvän työntekijän mittarina, sanoo psykologi Päivi Poutiainen. Hänen mukaansa hektisyyden ihannointi ja jatkuva kiireen tuntu ruokkivat stressiä, joka on hyvä renki, mutta huono isäntä.

- Stressi on psykofysiologinen olotila, jossa elimistömme toimii saaden hetkellisesti pahan paikan hoidettua. Se on ihan hyvä juttu. Mutta jos stressitilanne pitkittyy, niin se on terveydelle vaarallista, Tietotaito Group Suomen psykologina työskentelevä Poutiainen toteaa.

Hänen mielestään työkulttuurissa vallitsee nykyään "jatkuvan tavoitettavuuden harha".

Sekä työhyvinvoinnin että tuloksen tekemisen näkökulmasta kiireen tunnetta pitää pyrkiä välttämään työpaikalla. Kun työntekijä tietää työn tavoitteen ja suunnittelee itse päivänsä sen mukaan, ei kiireen tunne pääse kintereille.

- Työnteko on tuloksellista, kun työntekijä tekee mielekästä työtä ja tietää tavoitteensa. Oman kalenterin tuntemus ja hallinta on tässä erittäin tärkeää, kertoo Tietotaito Group Suomi Oy:n psykologi Päivi Poutiainen.

Kymmenen minuutin tirsat joka päivä

Hyvinvointikeskus Hytken toimitusjohtaja Tarja Kekälainen on Poutiaisen kanssa samoilla linjoilla onnistuneen ajanhallinnan metodeista. Kiireen välttäminen on vapaa-ajallakin mahdollista suunnitteluun panostamalla.

En usko, että Winston Churchill ja espanjalaiset ovat olleet väärässä pitäessään siestaa.

Tarja Kekäläinen

- Suunnitteluun pitää kiinnittää paljon huomiota, se ei tapahdu itsestään. Itselleen pitää olla armollinen jättäen kalenteriin myös tyhjää tilaa, Kekäläinen ohjeistaa.

Hänen mielestään ripaus eteläeurooppalaista kulttuuria tekisi suomalaisesta suorittajasta pitkässä juoksussa tehokkaamman ja paremmin voivan.

- Joka päivä pitäisi löytyä joko työpäivän aikana tai sen jälkeen kymmenen minuutin rako ottaa pienet nokkaunet. Tutkimusten mukaan se parantaa työtehoa. En usko, että espanjalaiset ja Winston Churchill ovat olleet väärässä pitäessään siestaa.