Asuntokauppa hidastunut Rovaniemellä

Pankkien viime aikoina tiukentuneet lainaehdot ja varainsiirtoveroon maaliskuussa tehdyt muutokset ovat selvästi vaikuttaneet asuntokauppaan Rovaniemellä. Asuntojen myyntiajat ovat paikoitellen pidentyneet viime kevääseen verrattuna. Esimerkiksi omakotitalo saattaa vaihtaa omistajaa vasta neljän kuukauden päästä siitä, kun se on laitettu myyntiin.

kiinteistönvälitys
Kerrostalo osoitteessa Rovakatu 3-5
YLE / Tanja Männistö

Yle Lappi soitti neljään Rovaniemellä toimivaan kiinteistövälitysyritykseen, joista kolmessa kerrottiin asuntojen myyntiaikojen enemmän tai vähemmän pidentyneen.

Helmikuussa uusien asuntojen kaupassa koettiin myyntipiikki, kun ostajat halusivat toimia ennen kuin varainsiirtovero laajeni koskemaan velatonta myyntihintaa. Tämä käy ilmi Yle Lapin soittokierroksesta neljään Rovaniemellä toimivaan kiinteistövälitysyritykseen.

Vilkkaan helmikuun jälkeen maaliskuu oli osassa yrityksistä hyvin hiljainen. Asuntoja ei mennytkään kaupaksi niin hyvin kuin samaan aikaan viime vuonna.

Kiinteistömaailma: Hiljaisempaa jo puoli vuotta

Kiinteistömaailma Rovaniemen Kodit Oy:n yrittäjä Mika Lehtiniemi kertoo asuntokaupan selvästi hiljentyneen jo puolen vuoden aikana. Nyt keskimyyntiaika on yli sata päivää, kun normaalisti asunto menee kaupaksi 60-70 päivän aikana.

- Maaliskuu oli erityisen hiljainen, Lehtiniemi sanoo.

SKV Kiinteistövälityksen myyntipäällikkö Heikki Pulkamo kertoo myyntiajan olevan puolitoista kuukautta. Viime vuonna tähän aikaan keskimääräinen myyntiaika oli kuukausi.

Rovaniemen OP-kiinteistökeskuksen toimitusjohtaja Mikko Kokkonen kertoo asuntojen myyntiaikojen hieman pidentyneen varsinkin kalliimmissa kohteissa. Kiinteistövälitys Jaakolan toimitusjohtaja Juha Jaakola taas ei näe asuntokaupan menneen alaspäin. Hänen mukaansa pankin hiljaisemmat lainahanat ovat leikanneet vain suurempaa kasvua.

- Asuntolainan korko on merkittävä tekijä, eikä näköpiirissä ole nousua, Jaakola sanoo.

Uudet asunnot menevät kaupaksi

Neljälle kiinteistövälittäjälle tehdyn kyselyn mukaan parhaiten kaupaksi näyttäisivät nyt menevän Rovaniemen keskustan asunto-osakkeet sekä uudiskohteet.

Kiinteistömaailman Mika Lehtiniemi on huomannut, että omakotitalot etsivät omistajiaan kaikista pisimpään.

- Omakotitalojen osalta mennään keskiarvoisestikin jo yli 120 päivän.

Kiinteistövälitys Jaakolan toimitusjohtajan Juha Jaakolan mukaan omakotitalojakin menee kaupaksi, mutta kaikista kalleimpien myynti on nyt hankalaa.