SLS: Taiwanin oppilaskodin tapahtumia ei selvitetty perin juurin

Suljetut yhteisöt, joissa lapsia on, ovat olleet haavoittuvia, sanoo Suomen Lähetysseuran toiminnanjohtaja Seppo Rissanen. Hänestä Taiwanin oppilaskotiasia pitäisi selvittää perusteellisesti - mikäli sellainen vielä on mahdollista.

Kotimaa

Suomen Lähetysseuran SLS:n toiminnanjohtaja Seppo Rissanen sanoo, että lähetysseura on pyrkinyt olemaan Taiwanin oppilaskotiasiassa mahdollisimman avoin. Hän myöntää, että oppilaskotien valvonta tehostui Taiwanin väärinkäytösepäilyjen jälkeen.

Tiistaina julkaistun Hengellinen väkivalta -kirjan mukaan SLS:n oppilaskodissa ja työkentällä Taiwanissa 1990-luvulla epäilty lasten hyväksikäyttö olikin luultua laajempaa ja julmempaa.

- Lähetysseura aikoinaan toivoi, että asia selvitettäisiin perin juurin. Aivan loppuun asti asiaa ei katsottu.

SLS:llä ei ole enää kymmeneen vuoteen ollut oppilaskoteja. Aiemmin niitä oli muutamia, muun muassa Namibiassa ja Tansaniassa. Tansanian-oppilaskoti lakkautettiin vuonna 2002.

- Minulla ei ole aineistoa, jonka pohjalta voitaisiin varmentaa, onko muissa oppilaskodeissa tapahtunut epäilyttäviä asioita.

"Suljetuissa yhteisöissä voi tehdä ikäviä asioita"

Vuonna 2001 SLS:n palvelukseen tullut Rissanen sanoo, että yleensä suljetut yhteisöt, joissa lapsia on, ovat haavoittuvia.

- Niissä on ollut mahdollista tehdä ikäviä asioita, joilla on vahingoitettu lapsia.

SLS:n nykyisestä toiminnanjohtajasta on tavattoman tärkeää, että ilmoitukset lapsiin mahdollisesti kohdistuneesta väkivallasta ja hyväksikäytöstä aina tutkitaan perusteellisesti. On kysymys niin suuresta vastuusta, Rissanen korostaa.

Toiminnanjohtaja sanoo, että SLS:ssä tehtiin aikanaan mahdollisimman laaja selvitys ja pyrittiin löytämään nuoria, jotka kärsivät.

Rissanen ei ole vielä lukenut Janne Villan kirjaa hengellisestä väkivallasta.