Arkeologiryhmä uskoo löytäneensä tarujen "helvetin portin" Turkista

Arkeologien mukaan muinaisessa Hierapoliksessa on paikka, joka vastaa historiallisia kuvauksia helvetin sisäänkäynnistä. Kyseessä on luolan suu, josta tupruaa ilmoille myrkyllistä kaasua.

Ulkomaat
Hierapoliksen rauniokaupungin pääkatu.
ömerulusoy / Wikipedia

Arkeologit uskovat löytäneensä kreikkalaisissa ja roomalaisissa taruissa kuvatun helvetin portin Lounais-Turkista.

The Daily Mail (siirryt toiseen palveluun)-lehden mukaan helvetin suuaukko sijaitsee muinaiseen Fryygiaan kuuluneessa Hierapoliksessa. Nykyään alue tunnetaan nimellä Pamukkale. Se on suosittu retkikohde, jonne ihmiset matkustavat ihailemaan valkoisia kalkkikivikerrostumia.

Arkeologien mukaan muinaisessa Hierapoliksessa on paikka, joka vastaa historiallisia kuvauksia helvetin sisäänkäynnistä. Kyseessä on luolan suu, josta tupruaa ilmoille myrkyllistä kaasua. Suuaukon vieressä on temppelin pylväiden raunioita, joissa olevissa kaiverruksissa on mainintoja manalan jumalista.

- Paikka on täynnä niin usvaista ja paksua höyryä, että maata tuskin näkee. Eläin, joka sattuu kulkemaan sisään kohtaa välittömän kuoleman. Heitin sisään varpusia ja ne ottivat välittömästi viimeisen henkäyksensä ja putosivat, kuvaili kreikkalainen maantieteilijä Strabon helvetin porttia noin kaksi tuhatta vuotta sitten.

Italialaisen professori Francesco D'Andrian johtama arkeologiryhmä kertoi löydöstään Istanbulissa järjestetyssä arkeologien konferenssissa. D'Andria kertoi Discovery Newsille (siirryt toiseen palveluun), että ryhmä huomasi luolan myrkyllisten kaasujen vaikutuksen arkeologisten kaivausten aikana.

- Useita lintuja kuoli, kun ne yrittivät lähestyä lämmintä aukkoa. Ne kuolivat välittömästi hiilidioksidihöyryihin, D'Andria sanoi.

Arkeologit onnistuivat löytämään tarkan paikan rekonstruoimalla alueella sijaitsevan kuuman lähteen reitin.