1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vesitornit

Iisalmen vesitorni tutkitaan lähiviikkoina

Iisalmessa päätetään vesitornin mahdollisesta kunnostamisesta tarkastuksen jälkeen. Kankaan vesitorni on samanlainen kuin viime vuonna romahtanut Jyväskylän vesitorni.

Kuva: Riikka Nurmi / Yle

Iisalmen vesitornin betonirakenteiden tarkempi kuntotarkastus tehdään tämän kuun aikana, kun kovimmat yöpakkaset ovat ohi. Iisalmen veden johtajan Vilho Partasen mukaan tarkemmassa tutkimuksessa selvitetään betonirakenteiden sisäinen kunto.

Kuntotarkastaja on jo aiemmin todennut tornin ulkoiset rakenteet hyväkuntoisiksi. Kuntoarvion perusteella tehdään korjaussuunnitelma. Mahdolliset korjaustyöt ajoittuvat ensi vuoteen, ellei ilmene välitöntä korjaustarvetta.

Iisalmi ja Porvoo teettävät vesitorniensa kuntotarkastuksen ja riskiarvion samalla konsulttiyhtiöllä. Vesitornit ovat samanlaiset ja samanikäiset, joten niiden kuntoon vaikuttavia tekijöitä voi verrata keskenään.

Iisalmen Kankaan vesitorni on samanlainen kuin viime marraskuussa romahtanut Jyväskylän vesitorni. Iisalmen vesitorni pidetään edelleen eristettynä ja vain puolillaan vettä. Tornille on tehty perusteellinen kuntokartoitus edellisen kerran vuonna 1997.

Tornin riskikartoituksen tekee ulkopuolinen konsulttiyhtiö. Porvoon ja Iisalmen vesitornien vertailussa voidaan verrata muun muassa ilmaston vaikutusta tornin kuntoon.