Nuoret kirjoittajat sanakalassa

Sanakalastaja on Jyväskylän kansalaisopiston sanataidekoulun lehti, johon on koottu 6-18 -vuotiaiden sanataidekoululaisten tekstejä. Sanakalastaja ilmestyy nyt ensimmäistä kertaa ja jatkoa on luvassa.

kirjallisuus
Sanataidekoululaisten kevätponnistus: ensimmäinen Sanataide -lehti.
Sanakalastaja -lehti kokosi kansien väliin nuorten taidokkaita tekstejä.Arvo Vuorela / Yle
Sanakalastaja -lehteen koottiin Jyväskylän kansalaiskoulun sanataidekoululaisten tekstejä.
Vili Keinänen (vas.), Salka Rauvola ja Aaro Ruottinen kirjoittivat kaikkien aikojen ensimäiseen Sanakalastaja -lehteen.
Sanataidekoululaisten kevätponnistus: ensimmäinen Sanataide -lehti.
Sanakalastaja -lehti kokosi kansien väliin nuorten taidokkaita tekstejä.Arvo Vuorela / Yle

Ideoita teksteihin haetaan yhdessä ryhmätyön avulla tai vaikka seikkailemalla. Suuren ikähaarukan vuoksi kirjoittajat työstävät tekstejä eri tavalla. Nuoremmat ideoivat enemmän ryhmissä, varttuneemmat opetetaan kiinnittämään huomiota tekstin ominaisuuksiin, tarinan rakentamiseen ja tekstin erilaisiin piirteisiin.

- Sanakalastajan tekstit ovat syntyneet viime syyslukukauden aikana. Lehteen on päätynyt vain pieni osa sanataidekoululaisten jutuista. Kirjoittajien kanssa keskustelemalla jutut ovat sitten valikoituneet lehteen, sanoo sanataiteen opettaja Pia Niskanen Jyväskylän kansalaisopiston sanataidekoulusta.

Perhe innosti mukaan

Opettaja ja kolme sanakoululaista vierailivat aamulla Radio Keski-Suomen aamulähetyksessä. Innoittajat kirjoittajan polulle löytyvät lähipiiristä.

- Iskä löysi kerran jostain tällaisen harrastuksen, päätettiin sitten kokeilla. Siitä sitten innostuin, sanoo Aaro Ruottinen.

Kokeilin ja sanataide veti mukaansa.

Vili Keinänen

- Isosisko harrasti sanataidetta. Ajattelin, että se voisi olla kiva harrastus. Kokeilin ja sanataide veti mukaansa, kertoo Vili Keinänen.

- Äiti ja isä ovat kirjailijoita. Lisäksi opettaja Pia Niskanen on tuttu, naurahtaa Salka Rauvola.

Nuorten kirjoittajien tekstien aiheet vaihtelevat laidasta laitaa. Valon etsinnästä Risto Räppääjään ja sanamatoon, joka on tehty sanoista, joissa seuraava sanaa alkaa edellisen sanan viimeisellä kirjaimella. Kaikkiaan Sanakalastajaan tekstejä on kirjoittanut yli 50 lasta ja nuorta.

Sanataidekoulun uusien oppilaiden hakuaika on 1.-30.4.