Silta Savonlinnasta Kairoon syntyy sävelin

Savonlinnan Musiikkiakatemia rakentaa musiikkisiltaa arabimaihin. Egyptiläinen alttoviulisti puolestaan löysi Savonlinnasta sillan Eurooppaan.

kulttuuri
Ralf Gothóni opettaa Kairossa.
Ralf Gothóni rakentaa siltoja kulttuurien välille Kairossa.Yle

Oopperatunnilla on mielenkiintoinen asetelma: suomalainen opettaa egyptiläistä ilmaisemaan tunteita.

Musiikkisilta on koonnut Egyptin klassisen musiikin mestarit taas Kairoon. Savonlinnan Musiikkiakatemian parin viikon mittaisilla kursseilla on kuuden vuoden aikana viilattu satojen klassisen musiikin opiskelijoiden ja ammattilaisten taitoja.

Hankkeen isä, musiikkiakatemian taiteellinen johtaja Ralf Gothóni kuvailee oppilaiden tasoa korkeaksi. Ilmaisussa on kuitenkin vielä oppimista.

- Heiltä puuttuu tykkänään ymmärrys yhteistyöstä ja miten yhteistyötä tehdään. Se on eräänlainen tajunnan taso, joka soittamisessa voidaan saavuttaa, Gothóni sanoo.

Mozartia arabialaisittain

Tänä vuonna vain osa halukkaista mahtui mukaan kuudetta kertaa järjestettävälle kurssille. Yksi heistä on alttoviulisti Suzan Abd el-Raboo.

- Egyptissä on teknisesti taitavia opettajia, mutta joskus musiikkiin tulee heiltä arabialaisia vaikutteita. Mozartia ei ainakaan perusopintojen aikana pidä soittaa itämaisin vivahtein, hän luonnehtii.

Maailma avautui nuorelle alttoviulistille Savonlinnassa, Musiikkiakatemian kesäkursseilla. Sieltä tie vei Saksaan jatkamaan musiikkiopintoja.

- Jokainen tuo oman kulttuurinsa mukanaan, myös omalla instrumentillaan ja tekniikallaan. On hienoa soittaa kamarimusiikkia yhdessä, alttoviulisti sanoo.

Homeopaattista rauhantyötä

Musiikkisillan idea on paitsi vahvistaa soittajien taitoja, myös rakentaa siltoja kulttuurien välille.

Sillan toiseksi pääksi on valittu nyt islamilainen maailma, Savonlinnan Musiikkiakatemian taiteellinen johtaja Ralf Gothóni kertoo.

- Tää on nyt uutta, että me tehdään näin selvä valinta määrättyihin maihin päin. Me ollaan päädytty arabimaihin, tai sanotaan muslimimaihin.

Kairon jälkeen Savonlinnan Musiikkiakatemia jatkaa siltojen rakentamista Azerbaidzhanin Bakussa.

- Mä kutsun tätä homeopaattiseksi rauhantyöksi musikaalisin pillerein, Gothóni nauraa.

Aleksi Kalliomäki, Egypti / Yle Uutiset