1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

Saippuasarjat eivät synnytä enää Ridge Forrester -ilmiöitä

Suomen televisiossa jätetään tänään hyvästit Ridge Forresteria 25 vuotta näytelleelle Ronn Mossille. Harva nykypäivän televisiotähti kohoaa enää yhtä tunnetuksi kuin Kauniit ja Rohkeat -sarjan näyttelijä aikanaan. Tutkijan mukaan nykytähdille ei riitä enää vain yhdellä viihdealan sektorilla menestyminen.

Ronn Moss Kuva: Paul Buck / EPA

Kauniit ja rohkeat -saippuasarja on viihdyttänyt suomalaisia 1990-luvun alusta lähtien. Aivan uudenlaisena päivittäissarjana ohjelma sai aikanaan suuren huomion, ja sen näyttelijöistä tuli tähtiä suomalaisten televisiotähtikartalle. Kauniit ja Rohkeat -sarjan näyttelijöistä monet vierailivatkin Suomessa fanejaan tavaten.

Rakastettua - ja varmasti monia ärsyttänyttäkin -  leveistä leukaperistään ja lukuisista naisistaan tunnettua Ridge Forresteria näytellyt Ronn Moss jättää _Kauniit ja rohkeat _-sarjan tänään Suomessa nähtävässä jaksossa. Turun yliopiston mediatutkija Mari Pajala uskoo, ettei toista Ridgen veroista saipputähteä aivan heti synny.

- Nykypäivänä televisiosarjoja on niin paljon. Uskon, ettei mikään yksittäinen tv-sarja voi enää saada tällaista huomiota, Mari Pajala kertoo.

- Mutta esimerkiksiPutouksenkaltaisesta sarjasta nousee tähtiä, jotka toimivat monella alueella. Monet sarjassa esiintyvistä näyttelijöistä ovat katsojille tuttuja niin elokuvista kuin tv-sarjoistakin. Tähteys ei rajaudu televisioon, vaikka se sieltä lähteekin, Pajala toteaa.

Mikään yksittäinen tv-sarja voi enää saada tällaista huomiota

Mediatutkija Mari Pajala Kauniit ja Rohkeat sarjan suosiosta

Tähteyttä ja julkkiksia

Suomessa vallitsee pitkä tähtikulttuuri. Jo 1930- ja 40-lukujen elokuvatähdet sekä 1960-luvun televisiotähdet saivat monet katsojat ihastelemaan roolisuorituksia ja keräämään mahdollisimman paljon tietoutta näyttelijöistä.

- Teija Sopanen ja muut televisioesiintyjät olivat tähtiä tuolloin, Mari Pajala sanoo.

Tähti ja julkkis eivät ole synonyymejä.

- Jos esiintyy yhdessä ohjelmassa, se ei vielä tee ihmisestä tähteä. Tähteys ehkä vaatii laajemman julkisuuden, erilaisia rooleja ja esiintymisiä, jotka liittyvät persoonaan, Pajala arvelee.

Tähteyden ja tähtikulttuurin taustalla on taloudellisen hyödyn tavoittelu. Tähtiä rakennetaan ja on aina rakennettu julkisuuskuvaa luomalla ja tuottamalla tähteyteen liittyviä julkaisuja medioissa.

- Jos ajatellaan televisiokulttuuria, on se kyllä kaupallistunut viime vuosikymmeninä, Mari Pajala vastaa kysymykseen taloudellisten tavoitteiden merkityksen muutoksesta viime vuosina. 

Onko Ridge jo nostalgiaa?

Kauniit ja rohkeat -sarjan päähenkilöihin kuuluvan Ridge Forresterin hahmo on suomalaisille niin tuttu, että vuosien kuluessa Suomessa on kastettu kymmenkunta miestä sekä kymmenkunta naista Ridge-nimisiksi. Karismaattinen Ridge - tai Ronn Moss - on kuin oman kylän poika.

- Tähden karismaattisuus liittyy siihen, että hän ilmentää tai käsittelee asioita, jotka koetaan yhteisöllisiksi ja tärkeiksi. Tähden persoona voi olla sellainen, että sen kautta ja siitä keskustelemalla voidaan käsitellä tärkeiksi koettuja asioita ja tuntemuksia, Mari Pajala sanoo.

- En tiedä, kuinka paljon Ridge Forrester on enää yhteisiä tuntemuksia herättävä hahmo. Vai onko hän jo enemmän nostalgiahahmo siihen liittyen, miten iso juttu se oli, kun_ Kauniit ja rohkeat_ oli uusi sarja, Pajala pohtii.

Vaikka tähtiä on enemmän kuin ennen ja tähteyden kesto voi olla hyvinkin lyhyt, heillä on merkitystä faneille ja heidän tekemisiään seurataan - tarkastikin.

- Tähdistä käydään keskustelua eri foorumeilla, mm. netin keskustelupalstoilla. Fanit kerääntyvät tietyille palstoille, laittavat sinne kuvamateriaalia ja keskustelevat siellä, Mari Pajala sanoo.

- Mediakulttuuri on jakautunut pieniin alueisiin. Jotkut tähdet voivat olla tosi isoja tietylle ikäryhmälle tai tietynlaisen median harrastajille, mutta eivät merkitse niin paljon suurelle yleisölle, Pajala toteaa.