Ulkomaalaiset puolisot löytyvät Thaimaasta ja Turkista

Suurin osa Suomessa asuvista ulkomaalaistaustaisista henkilöistä on muuttanut maahan ihmissuhdesyistä. Erilaisten kulttuurien kohtaaminen avioliitossa on tutkijan mielestä sekä rikkaus että haaste.

Kotimaa
Vihkisormusta asetellaan nimettömään.
Touko Yrttimaa / Yle

Monikulttuuriset avioliitot ovat lisääntyneet Suomessa maahanmuuttoväestön kasvaessa. Viimeisten laskujen mukaan noin 45 000 suomalaista on naimisissa ulkomaalaisen kanssa.

Siirtolaisuusinstituutin tutkimusjohtaja Elli Heikkilä sanoo, että suomalaiset miehet ovat avioituneet eniten thaimaalaisten, venäläisten ja kiinalaisnaisten kanssa.

- Vuonna 2011 lähes 500 thaimaalaisnaista meni avioon suomalaisen miehen kanssa. Venäläistaustaisia naisia oli 400, Heikkilä sanoo.

Suomalaiset naiset puolestaan ovat löytäneet ulkomaalaistaustaisen aviomiehen useimmiten Turkista, Briteistä ja Ruotsista.

- Eniten tilastoissa on turkkilaisia miehiä, joita on vähän yli 100.

Kumppani löytyy usein matkalta

Heikkilä uskoo, että selitys aasialaisten naisten osuuteen tilastoissa löytyy matkustelusta.

Thaimaa on noussut suomalaisten keskuudessa suosituksi matkakohteeksi ja matkoilla varmasti tapahtuu niitä kohtaamisia.

Elli Heikkilä

- Thaimaa on noussut suomalaisten keskuudessa suosituksi matkakohteeksi, ja matkoilla varmasti tapahtuu kohtaamisia.

- Venäjällä taas on yli tuhat kilometriä yhteistä rajaa Suomen kanssa. Silloin kohtaamisiakin tapahtuu helposti, Heikkilä toteaa.

Suomalaisten naisten ulkomaalaistaustaiset aviomiehet tulevat Heikkilän mukaan useimmiten korkeamman elintason maista kuin suomalaismiesten ulkomaalaispuolisot.

- Suomalaisia naisia matkustaa paljon britteihin sairaanhoitajiksi, ja jopa Yhdysvallat kilpailee suomalaisista sairaanhoitajista.

- Tietenkin suomalaiset kohtaavat ulkomaalaistaustaisia kumppaneitaan myös Suomen rajojen sisällä. Suomalaisilla on paljon maahanmuuttajia työkavereina, ystävinä ja harrastusten piirissä.

Monikulttuurisuus on haaste ja rikkaus

Suurin osa Suomessa asuvista ulkomaalaistaustaisista henkilöistä on muuttanut maahan juuri ihmissuhdesyistä. Heikkilän mielestä monikulttuuriset suhteet ovat rikkaus.

Ulkomaalainen kumppani voi oppia suomalaiselta puolisoltaan kieltä omassa perhepiirissään. Samalla kaikki verkostot ovat jo olemassa.

Elli Heikkilä

- Ulkomaalaistaustainen kumppani voi oppia suomalaiselta puolisoltaan kieltä omassa perhepiirissään. Samalla kaikki verkostot ovat jo olemassa suomalaisen kumppanin kautta.

- Myös lapset oppivat monikulttuurisessa perheessä suvaitsevaisuutta, koska heille on täysin selvää, että esimerkiksi omat isovanhemmat löytyvät Suomesta ja jostain toisesta maasta, Heikkilä toteaa.

Kulttuurien kohtaaminen avioliitossa voi olla Heikkilän mukaan myös haastavaa. Hän nostaa esimerkeiksi erilaiset arvokysymykset ja uskontoon liittyvät seikat.

- Miten pariskunta esimerkiksi kasvattaa lapsensa? Mitä kieltä perheessä puhutaan vai puhutaanko monta kieltä?

- Monikulttuuriset avioliitot ovat kuitenkin valtavan suuri henkinen rikkaus. Lopulta kyse on siitä, että ihmiset ovat vapaaehtoisesti yhdessä ja haluavat toisilleen vain hyvää, Heikkilä uskoo.