1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ilokaasua laillisesti kaupan hyllyltä

Keittiötarvikkeena käytettävä ilokaasu on noussut suosioon myös päihdekäyttäjien keskuudessa. Jyväskylään tänään avattavan ilokaasukaupan yrittäjä kertoo valvovansa, ettei kaasua myydä alaikäisille eikä päihtyneille.

Pahvilaatikko, jossa ilokaasupatruunoita. Taustalla kermavaahdon levitykseen tarkoitettu sifoni.
Ilokaasua voi nykyisin ostaa kaupasta, mutta päihdekäyttöön sitä ei myydä.

Ilokaasun myynti Suomessa on laillista. Tänään Jyväskylässä avattavassa Kermaa.fi:ssä ilokaasua myydään erilaisiin kermavaahtoa valmistaviin tuotteisiin, kuten sifoneihin.  

Iloiset keittiöpojat Oy pyörittää Suomessa jo kuutta Kermaa.fi -kauppaa, Jyväskylässä avattava on seitsemäs. Yrityksen toimitusjohtaja Joonas Kyllönen arvelee, että käynnissä on keittiöbuumi, koska ilokaasukauppa käy kuumana.

- Kyllä näin voi todeta, leipomisen suosio on nousussa koko Suomessa.

Kyllönen kertoo, että nuoret yrittäjät pyörittelivät erilaisia yritysideoita. Lopulta yrittäjät huomasivat, että laillista ilokaasukauppaa käydään muissa EU-maissa. Kun Suomessa ei vielä ilokaasukauppaa ollut, päättivät he sellaisen perustaa.

Ostaja vakuuttaa käyttötarkoituksen allekirjoituksella

Iloiset keittiöpojat Oy:n toimitusjohtaja Joonas Kyllönen painottaa, että ilokaasua myydään kaupasta vain keittiökäyttöön.

Olemme keittiötarvikeliike, emme ole täällä ketään päihdyttämässä.

Joonas Kyllönen

Alle 30-vuotiaalta vaikuttavilta ostajilta kysytään henkilöpaperit. Jokaisen asiakkaan on myös täytettevä lomake, jossa vakuutetaan, että tuotetta käytetään paketissa olevien ohjeiden mukaisesti.

Päihtyneet asiakkaat ohjataan kaupasta ulos tai heille myydään tuotteita, jotka eivät sisällä ilokaasua.

- Me haluamme pelata reilujen pelisääntöjen mukaan. Olemme kunniallinen yritys, joka haluaa noudattaa yleisiä linjauksia. Viranomaisten puolesta on tullut ehdotuksia ja niiden mukaan olemme parhaamme mukaan toimineet. Olemme keittiötarvikeliike, emme ole täällä ketään päihdyttämässä, Kyllönen alleviivaa.