1. yle.fi
  2. Uutiset

Kadut pöllyävät niin kauan kuin pakkanen paukkuu

Myöhästynyt kevät ja yöpakkasten jatkuminen tuskastuttaa etenkin allergikkoja. Ei niinkään kylmyys kuin pöllyävä katuhiekka. Puhdistustöitä ei kuitenkaan voida aloittaa, ennen kuin pakkaset hellittävät.

Kotimaan uutiset
Lakaisukone pöllyyttää katupölyä.
Jaakko Mäntymaa / Yle

Kaduilla odottaa lasteittain hiekkaa, joka täytyy varastoida pois tieltä kevääksi ja kesäksi. Hiekan takia ulkona liikkuminen on alkanut olla epämiellyttävää etenkin allergikoille. Iso rekka kurvaa ohi pyöräillessä ja yskästä ei tahdo tulla loppua.

Pienistäkin kaupungeista hiekkakuormia lähtee joka kevät useita kymmeniä.

- Nyt ei missään olla päästy aloittamaan, koska hiekka irrotetaan suolaliuoksella, joka jäätyy näillä pakkasilla. Nyt vain odotetaan, että lämpenee, niin päästään tositoimiin, kertoo Kotkan katumestari Lasse Lindroos.

Lindroosin mukaan esimerkiksi Kotkan kokoisen kaupungin hiekanpoistotöissä menee reilun kuukauden verran.

- Nopeaa hommaa se on, kun vauhtiin pääsee.

Astmaatikko ei välttämättä pääse kotoa ulos

Etenkin allergikot toivovat kevään tulon vauhdittuvan, vaikka katupölyn jälkeen onkin edessä siitepölykausi. Allergia- ja astmaneuvoja Eija Mantila kertoo etenkin keuhkoahtaumapotilaiden ja astmaatikkojen kärsivän katupölystä.

- Äärimmillään oireet ovat niin pahoja, ettei pysty kotoa ulos poistumaankaan ja kaverit kuskaavat kaupasta ruokaa. Vakavin oire on varmaankin hengittämisen vaikeus, Mantila kertoo.

Monet pelkäävät myös tuskaisen siitepölykauden ehtivän alkaa samaan aikaan katupölymyrskyn vielä pauhatessa. Allergikkojen vinkiksi allergia- ja astmaneuvoja antaa hengityksen suojaamisen ulkotiloissa joko maskilla tai huivilla.

- Monet arastelevat maskin käyttöä, mutta tavallinen huivikin suun peitoksi jo auttaa. Yksi mikä helposti unohdetaan, on kotona sisäilman suodattimien vaihtaminen, Mantila kertoo.

Mantila haluaa antaa muistutuksen myös katuhiekkojen puhdistajille.

- Vesipuhdistus on allergikoille ystävällisin keino, sen sijaan esimerkiksi lehtipuhaltimen käyttö on vihonviimeisin tapa.

Lue seuraavaksi