Iain Banks: Minulla on vain kuukausia elinaikaa

Kirjailija Iain Banks on paljastanut sairastavansa syöpää. Banksin mukaan hänen viimeisin romaaninsa tulee todennäköisesti olemaan myös hänen viimeisensä.

kulttuuri

Tieteiskirjoistaan tunnettu skotlantilainen kirjailija Iain Banks on kertonut sairastavansa syöpää. 59-vuotias kirjailija kertoo nettisivuillaan sairauden edenneen jo pitkälle.

- On erittäin epätodennäköistä, että eläisin vuotta kauemmin. Vaikuttaa siis siltä, että viimeisin romaanini _The Quarry _tulee olemaan viimeiseni.

Lähes 30 teosta kirjoittanut Banks tunnetaan Suomessa parhaiten yhdeksän kirjan mittaisesta tieteisromaanien sarjasta _Kulttuuri. _Sen ensimmäinen osa _Muista Flebasta _julkaistiin vuonna 1987.

Kirjailija kertoo harkitsevansa kemoterapiaa pidentääkseen odotettua elinaikaansa.

Mustasta huumorista tunnettu Banks kertoi verkkosivuillaan kysyneensä elämänkumppaniltaan suostuisiko tämä ryhtymään hänen leskekseen.

- Olemme pahoillamme, mutta mielestämme kolkko huumori auttaa. Tämän tiedon tullessa julkiseksi olemme menneet naimisiin ja vietämme lyhyttä kuherruskuukautta, Banks kirjoittaa.

Iain Banks tuli tunnetuksi vuonna 1984 synkän esikoisromaaninsa _Ampiaistehdas _myötä. Hän on kirjoittanut 15 teosta omalla nimellään ja 13 tieteiskirjaa nimellä Iain M. Banks.

Lähteet: AP, AFP