1. yle.fi
  2. Uutiset

Jari Korkki: Ilmaisia neuvoja Espanjalle

Tulipa taas käytyä vaihteeksi Espanjassa. Siinä jalkapallo-ottelussa, mutta nyt ei puhuta siitä.

Yle Blogit
Jari Korkki.
Jari Korkki.Lassi Seppälä / Yle

Kaksi vuotta sitten edellisellä reissulla laadin Espanjan kansantaloudelle pelastusohjelman o.t.o.

Eivät ole noudattaneet sitä alkuunkaan.

Tai no sen verran, että kahden euron metromatka Madridin keskustasta Barajasin lentokentälle on kallistunut viiteen euroon.

Tosin tämäkin esimerkillinen uudistus on vesitetty rakentamalla tilalle nopea junayhteys, joka maksaa naurettavat 2,50e.

Eivätkö ne espanjalaiset tajua, että julkisen talouden alijäämä johtuu juuri siitä, että kansalle tuotetaan palveluita alihintaan?

Nyt mars ne hinnat ylös, kuuden euron bussi sen luotijunan tilalle kuten täällä kolmen A:n Onnelassa. Vamos!

Eivätkö espanjalaiset tajua, että julkisen talouden alijäämä johtuu siitä, että kansalle tuotetaan palveluita alihintaan?

Junat ovat muutenkin ihan hirveitä. Madridista Gijóniin joutuu köröttelemään niukasti alle 300 kilometrin tuntinopeutta.

Ja ravintolavaunun hinnat vasta hirveitä ovatkin. Semmoinen piccolopullo punaviiniä maksaa törkeät 2,40 euroa, kun se VR:llä on sentään säälliset 9,80e.

Cruzcampo-oluesta sentään älyävät laskuttaa saman 2,40, vaikka VR-kertoimilla se maksaa vain vitosen. Tai maksaisi, jos Avecra myisi andalusialaista olutta.

Pankkikriisi näkyy kaikkialla. Sen sijaan että hispaanot myisivät konkurssikypsät pankkinsa Ruotsiin ja Tanskaan kuten sivistyneet ihmiset, ne rakentavat pankkiautomaatteja kolmen metrin välein.

Hyvä ettei Suomipoika kompastu, kun väistelee pankkikoneittensa kimpussa häröilevää paikallista köyhälistöä.

Nyt äkkiä ne roskapankit nippuun ja joku ottohimmeli pystyyn, että varmasti saa kävellä toisenkin kilometrin konetta jahdatessa!

Bankia-pankin rakennus Madridissa.
Roskapankista ehdin sentään ottamaan kuvan, ennen kuin se kaatuu kokonaan.Jari Korkki / Yle

Ja ruokaahan Espanjasta ei mistään saa järkevään hintaan.

Melkein itku tuli siinä Real Madridin Santiago Bernabeu -stadionin kulmilla, kun kympillä joutui keskellä päivää särpimään Chéfin tomaatti-kananmunakeiton, naudan sisäfileevartaan, leipää, puoli pulloa punaviiniä ja jättimäisen jäätelöannoksen.

Olisihan siinä nyt ainakin alvin korotuksen paikka, ettei tarvitse niiden ilmaisia lounaita maksella.

Illalla harmitti eniten, ettei jaksanut enää lähteä syömään, kun 1,30e maksaneen viinilasin kylkeen tupsahti kulmakuppilassa jättikokoinen ilmainen tapas, joka jossain pohjoisemmassa olisi maksanut ainakin kympin.

Jalkapalloakaan eivät osaa, kun eivät voita jotain onnetonta Suomea. Siitä en edes mainitse, että Plaza Mayorilla oli vain 18 astetta varjossa, auringossa sentään vähän enemmän. !Miserable!

Että varmaan en kanna sinne enää yhtään euroa, ennen kuin panevat asiansa yhtä hienoon kuntoon kuin täällä.

Jari Korkki
kirjoittaja on Yle Uutisten politiikan toimittaja ja TV1:n Ykkösaamun juontaja

Lue seuraavaksi