1. yle.fi
  2. Uutiset

Brittien perinteinen luokkajako meni uusiksi

BBC:n tutkimuksen mukaan yhteiskuntaluokkia on Britanniassa nyt seitsemän. Alimpana luokituksessa on prekariaatti, ylimpänä eliitti.

Ulkomaat
Lontoo ilmasta kuvattuna.
Tal Cohen / EPA

Britannian perinteinen jako yhteiskuntaluokkiin on mennyt uusiksi. Vanha jako työväenluokkaan, keskiluokkaan ja yläluokkaan ei enää riitä, sillä sille pystytään sijoittamaan nykybriteistä vain 39 prosenttia. Britannian yleisradioyhtiön BBC:n tekemän tutkimuksen mukaan yhteiskuntaluokkia onkin nyt seitsemän.

Alimpana uudessa luokkajaossa on prekariaatti, joka koostuu huonosti toimeentulevista ja vähän kulttuurista ja sosiaalista pääomaa omaavista ihmisistä. Prekariaattiin kuuluu briteistä 15 prosenttia. Toisena ovat nuoret palvelutyöntekijät, joilla on melko pienet tulot, mutta paljon sosiaalista ja kulttuurista pääomaa.

Perinteinen työväenluokka löytyy kolmannelta tasolta. Tähän ryhmään kuuluvien keski-ikä on 66 vuotta, ja heidän tulonsa ovat melko alhaiset. Heille on kuitenkin kertynyt arvokasta asunto-omaisuutta. Perinteiseen työväenluokkaan kuuluu 14 prosenttia briteistä. Neljäs ryhmä on uudet vauraat työntekijät, ja se koostuu kulttuurisesti ja sosiaalisesti aktiivisista, kohtalaisen hyvin toimeentulevista ihmisistä.

Vauraiden työntekijöiden ja nuorten palvelutyöntekijöiden vanhemmat kuuluvat yleensä perinteiseen työväenluokkaan.

Keskiluokkaiset ammattilaiset on pienikokoinen luokka, johon kuuluu hyvin toimeentulevia, mutta vähäisellä sosiaalisella ja kulttuurisella pääomalla varustettuja ihmisiä. Vakiintunut keskiluokka on suurin luokka, ja siihen kuuluu 25 prosenttia kansasta. Siihen kuuluvilla on korkeat tulot ja paljon sekä kulttuurista että sosiaalista pääomaa.

Uuden luokkajaon huipulla on eliitti, joka erottuu selvästi kuudesta muusta yhteiskuntaluokasta muun muassa varallisuudellaan.

BBC hahmotteli uuden sosiaalisen jaottelun laajan tutkimuksen avulla. Tutkimukseen otti osaa yli 161 000 brittiä, ja siinä huomioitiin muun muassa tulot, varallisuus, kulttuuriharrastukset ja ystäväpiirin ammatit.

Lue seuraavaksi