Autoverouudistus synkensi myyntitilastot

Autoalan keskusliiton tilastot kertovat, että uusien henkilöautojen ensirekisteröinti romahti alkuvuodesta. Koko maassa rekisteröintejä tehtiin tänä vuonna runsaat 40 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna samaan aikaan. Synkkien lukujen taustalla on autoveromuutos.

liikenne
Ihmisiä autokaupassa.
Yle

Vuoden 2012 huhtikuussa voimaan astunut autoveromuutos muokkasi ihmisten ostokäyttäytymistä reippaasti viime vuonna. Auton ostoa harkitsevat ryntäsivät autokaupoille alkuvuodesta, jotta he välttyisivät pahimmassa tapauksessa useiden tuhansien eurojen veronkorotuksilta.

Alkuvuoden 2012 ostopiikki nähdään nyt myös tämänvuotisissa tilastoissa isona kuoppana. Kuluvan alkuvuoden ostokset näyttävät valjuilta, kun niitä vertaillaan viime vuoden ostoryntäykseen.

Toimitusjohtaja Ari Antti-Roiko Ylivieskasta arvioi, että myyntiluvut tasoittuvat vuoden mittaan. Toimitusjohtaja Ari Rinta-Jouppi Tervajoelta on samaa mieltä, mutta arvioi, että kaiken kaikkiaan autokaupan myynti saattaa tänä vuonna jäädä hiukan edellisvuotista vaisummaksi, ehkä 105 000 uuteen henkilöautoon.

Samaan aikaan vaihtoautokauppa on käynyt totuttuun tahtiin. Ostaja hakee nyt uudehkoa, hyväkuntoista bensiinikonetta.

Tällä myyntivauhdilla suomalaisten autokanta ei uudistu, arvioi toimitusjohtaja Ari Antti-Roiko.

- Autokannan uudistumiseen tarvittaisiin 130-140 000 vuosittainen myyntimäärä. Nyt autoja ostetaan noin 100 000 vuodessa.