Miten kalakannat pelastetaan?

Tutkijat ovat huolestuneita suomen kalakantojen tilasta. Kalastusta säätelevä maa- ja metsätalousministeriö ei tutkijoden mukaan kuuntele heitä. Miksi kalakantojen pelastamiseen ei löydy tahtoa?

Osallistu
Mies ottaa kalaa pois verkosta.
Yle

Useat kalakannat ovat ongelmissa. Esimerkiksi kuhakanta ei tutkijoiden mukaan pääse kasvamaan, koska kalaa pyydetään liian pienenä. Ongelma ratkeaisi kuhaverkkojen silmäkokoa suurentamalla.

Myös Itämeren lohen tilanne saa monet tutkijat tuohtumaan. Osa on sitä mieltä, että heikot lohikannat saataisiin elpymään vain, jos pyynti lopetettaisiin kokonaan. Euroopan komissio kuitenkin määritti lohen pyyntikiintiöt kaksinkertaisiksi kansainvälisiin suosituksiin nähden.

Kalastusta säätelee maa- ja metsätalousministeriö. Yle Uutiset kertoi maaliskuussa, että maa- ja metsätalousministeriön lohivastaisuus ihmetyttää tutkijoita. Tiedeyhteisö on pitkään vaatinut tiukempia suojelutoimia kuin mihin ministeriö on ollut valmis.

Miksi kalakantojen pelastamiseen ei löydy tahtoa? Ovatko tutkijoiden arviot kalakantojen tilanteesta liioittelua? Millä tavoin Suomen kalakannat saataisiin elpymään? Miten ministeriön pitäisi suhtautua tutkijoiden suosituksiin?

A-Studio: Stream käsitteli Suomen kalakantojen tilaa perjantaina 5.4. klo 21. Studiossa kalataloustieteen professori Hannu Lehtonen ja Maa- ja metsätalousministeriön Markku Aro.