Kalastusneuvos: Tutkijoilla on jäänyt vanha levy soimaan kalastuskiintiöistä

Tutkijat ja ministeriö ovat olleet erimieltä kala-asioissa jo vuosikausia. Suurin osa tutkijoista vaatii muun muassa lohien kalastuksen rajoittamista sekä useiden eri lajien alamittojen nostamista.

luonto
Mies ottaa kalaa pois verkosta.
Yle

Maa- ja metsätalousministeriön kalastusneuvos Markku Aro tyrmää mediassa esitetyt väitteet siitä, ettei ministeriö kuuntelisi tutkijoiden suosituksia.

- Ministeriössä on kuunneltu Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tutkijoita ja me luotamme heidän arvioihinsa, sanoo Aro.

Muun muassa Helsingin Sanomien verkkosivuilla kalataloustieteen professori Hannu Lehtonen moittii ministeriötä.

- Ministeriössä on hirveä muutosvastarinta. Vaikka tutkijat osoittavat, että näin olisi fiksua tehdä, ei auta. Tutkimukset jopa kiistetään, eikä tutkijoita uskota, sanoo professori Lehtonen.

Tutkijat ja ministeriö ovat olleet erimieltä kala-asioissa jo vuosikausia. Suurin osa tutkijoista vaatii muun muassa lohien kalastuksen rajoittamista sekä useiden eri lajien alamittojen nostamista.

- Tieteellistä tietoa pitäisi saada tutkijoilta enemmän, eikä pelkkiä oletuksia. Ymmärrän sen, että tiettyjä asioita on vaikea selvittää ja tutkia, joten tutkijat tyytyvät antamaan niistä oletuksia, sanoo Aro.

Yksi suurimmista väännön kohteista tutkijoiden ja ministeriön välillä on Itämeren lohi.

- Ministeriössä ei myöskään uskota, että heikot lohikannat vaatisivat ehdotonta pyynnistä pidättäytymistä, sanoo Lehtonen.

- Minun mielestäni meidän merilohikannat eivät ole uhanalaisia. Kun katsoo esimerkiksi viime vuonna Tornionjokeen nousseiden lohien määrää ja sieltä vaellukselle lähteneiden määrää, niin aika hyvin siellä on kalaa liikkunut. Tutkijoilla on jäänyt vanha levy soimaan. He eivät voi myöntää, että tilanne on parantunut, vastaa Aro.

Ministeriö ajaa ammattikalastajien etua

Tutkijoiden mielestä ministeriö ajaa vahvasti ammattikalastajien asioita.

- Ministeriö ajaa täysin ammattikalastajien etua. Ammattikalastajat syyttelevät aina muita, vika on aina muissa, mutta ei heissä itsessään. Kalastajien mielestä syy on hylkeissä tai merimetsoissa. Se on kuitenkin vähäistä verrattuna kalastajien saaliisiin. Hylkeet ja metsot syövät heikkoja, sairaita ja ylipäätänsä sellaisia yksilöitä, joita ne saavat kiinni, selittää Lehtonen.

- Me emme aja yksipuolisesti ammattikalastajien etua. Se on vaan, niin ettei esimerkiksi merialueella virkistyskalastajilla ole rajoituksia. Virkistyskalastajat ovat siinä mielessä ihan vapaamatkustajia. Ammattikalastajien pyyntiä tutkijat haluavat rajoittaa koko ajan, mutta virkistyskalastusta ei, sanoo Aro.

- Kalakantoja saadaan suuremmiksi, jos verkkojen silmäkokoa suurennetaan. Tällaisia asioita ei voi kuitenkaan tehdä sormia napsauttamalla, koska se näkyy heti ammattikalastajien taloudessa, jatkaa Aro.