Koe uusi yle.fi

Kirjaston käyttäytymisetiketti nuorille tutuksi

Lappeenrannan kirjastoista tehdään nuorisoystävällisiä. Kiinnostavalla toiminnalla, opastuksella ja tilojen muokkauksella kitketään esimerkiksi häiriökäyttäytymistä.

kulttuuri
Sammonlahden kirjasto
Yle

Nuoret halutaan ottaa nykyistä enemmän huomioon Lappeenrannan kirjastoissa. Maakuntakirjasto on saanut Uudenmaan ely -keskukselta 50 000 euron avustuksen nuoriso-ohjaajan palkkaamiseen pariksi vuodeksi.

Elokuussa palkattavan ohjaajan tehtävä on suunnitella nuoria kiinnostavaa toimintaa kirjastoihin. Ongelmaksi Lappeenrannan kirjastoissa on koettu se, että nuorille ei ole tarjontaa yhtä paljon kuin lapsille ja aikuisille.

- Nuoret ovat väliinputoajia, harmittelee kirjastotoimenjohtaja Päivi-Linnea Parviainen.

Tänä päivänä ollaan yleisesti huolissaan myös nuorten lukemisen ja kirjaston käytön vähenemisestä.

- Haluamme siihen ryhmään tarttua ja haluamme, että nuoret tulevat jatkossakin kirjastoon nimenomaan viihtymään ja viettämään aikaa, Parviainen kuvailee.

Häiriökäyttäytyminen kuriin

Kiinnostavan tekemisen ohella Lappeenrannan kirjastoihin muokataan nuorille sopivia oleskelutiloja, jotta häiriökäyttäytymistä saataisiin kitkettyä.

Parviainen korostaa, että valtaosa nuorista osaa käyttäytyä kirjastoissa mukavasti ja noudattaa kirjaston sääntöjä. Ongelmia on kuitenkin ollut lähikirjastoissa, erityisesti Sammonlahdessa.

- Nuoret tulevat tänne mielellään. Tänne voi tulla ilman rahaa ja viettää aikaa, mutta meidän tilat eivät välttämättä ole suunniteltu nuoria ajatellen, Parviainen kertoo.

Hankkeeseen osallistuu kirjastotoimen lisäksi kaupungin nuorisotoimi. Myös nuoria itseään aiotaan kuulla nykyistä enemmän, Parviainen lupaa.

- Jatkossa on ajatus, että olemme muun muassa nuorisovaltuuston kanssa tiiviimmin yhteistyössä. Kyllä sitä suoraakin palautetta asiakkailta tulee ja kysymme suoraan nuorilta, että mitä he toivoisivat meiltä.

Kirjastotoimenjohtajan mukaan niin kirjastotoimen ja nuorisotoimen yhteinen päämäärä on saada nuorten asiaa edistettyä ja nuoria viihtymään Lappeenrannassa. Näin ollen kirjastoista ei olla tekemässä Monarin korvaajaa.

- Ei ole kyse kilpailusta vaan toinen toistemme tavoitteiden tukemisesta, Parviainen painottaa.

Avustusta yhteensä yli 100 000 euroa

Eteläkarjalaiset kirjastot saavat tänä vuonna yhteensä yli 120 000 euroa kehittämisavustuksia Uudenmaan ely-keskukselta. Lappeenrannan maakuntakirjasto saa kolmeen eri kehittämiskohteeseen yli 100 000 euroa.

Imatran kaupunginkirjasto saa 15 000 euroa erilaisten kirjastoon houkuttelevien tapahtumien järjestämiseen. Savitaipaleen kirjaston 1 500 euron avustus on tarkoitettu verkon kehittämiseen.