1. yle.fi
  2. Uutiset

OAJ vaatii selvennystä opettajien oikeuteen puuttua koulujen häiriöihin

Uuteen, koulurauhaan tähtäävään lakiin on tulossa oikeus tarkistaa oppilaiden tavarat vaarallisten esineiden ja aineiden varalta, mutta voimankäyttöön laki ei puutu. Lain voimaantulo on myös lykkääntymässä huomattavasti.

Kotimaan uutiset
Opiskelijat tekevät muistiinpanoja.
Toni Pitkänen / Yle

Alppilan yläkoulu Helsingissä nosti keskusteluun jälleen sen mitä opettaja voi opinahjossaan tehdä ja mitä ei. Koulun opettaja poisti viime viikolla ruokalassa häiriköineen oppilaan - omien sanojensa mukaan työntämällä ulos. Teko johti irtisanomisuhkaan.

Yhä useammin koulujen ongelmat johtavat oikeudenkäynteihin tai sillä uhkaamiseen.

Olli Luukkainen

Opetusalan ammattijärjestö OAJ pitää potkuja tai niiden uhkaa ylimitoitettuina, ja muistuttaa, että käytössä on myös lievempiä keinoja, jos opettaja ylittää valtuutensa.

Toisaalta koulujen riitatilanteita käsitellään yhä useammin aina oikeusasteita myöten, sanoo järjestön puheenjohtaja Olli Luukkainen.

- Tämmöiset ongelmatapaukset ovat tasaisessa kasvussa jatkuvasti ja yhä useammin ne johtavat oikeudenkäyntiprosessiin tai sillä uhkaamiseen. Kun siinä usein on sana sanaa vastaan, siinä tarvitaan juristin apua.

OAJ kaipaa selkeyttä ja karenssia

Koulurauhan parantamiseen tähtäävä lakiesitys tulee eduskunnan käsittelyyn lähiviikkoina. Se sallisi opettajille oikeuden tarkastaa oppilaiden tavarat ja takavarikoida vaaralliset aineet ja esineet.

Voimankäyttötapauksiin uusi laki sen sijaan ei tuo muutosta, sanoo opetusministeri Jukka Gustafsson (sd.).

- Siihen laki ei suoranaisesti tuo uutta, sillä se on jo nykyisessä perusopetuslaissa hyvin tarkkaan määritelty miten opettaja tai rehtori voi voimaa käyttää. Emme nyt tässä yhteydessä nähneet perusteltua syytä lähteä niitä muuttamaan.

Kolmen päivän opetuksen evääminen katkaisi häiriköintikierteen.

Olli Luukkainen

OAJ vaatii lakiin kuitenkin tarkennusta siitä, että muiden koululaisten työskentely on tarvittaessa voitava turvata myös voimankäytöllä.

- Aikuisen kasvatuksellista roolia pitäisi vaikkapa lain perustelujen kautta kirkastaa. Sen pitäisi olla niin kirkas, että sen vuoksi ei oikeuteen tarvitse mennä. Koulun tehtävä on myös kasvattaa ja siihen liittyy myös se, että turvataan muun ryhmän työskentely ja se voi joskus edellyttää opettajalta kohtuullista voimankäyttöä, Luukkainen huomauttaa.

Opettajajärjestöä närästää myös se, että mahdollisuus erottaa oppilas määräajaksi on jäämässä lain ulkopuolelle.

- Valitettavasti siellä on sellaisia ilmiöitä, että oppilas häiriköi ja hänet poistetaan tunnilta ja sama peli jatkuu seuraavana ja sitä seuraavana päivänä. Kolmen päivän nopeasti tehtävissä oleva opetuksen evääminen katkaisi sen kierteen.

Laki puoli vuotta myöhässä

Lain piti alun perin tulla voimaan jo ensi syksynä, mutta muutokset ovat lykkääntymässä alkuvuoteen.

Opetusministeri Jukka Gustafssonin (sd.) mukaan lain myötä esimerkiksi oppilaskunnat ovat tulossa peruskouluihin pakollisiksi ja niiden osalta käytäntö voitaisiin ottaa käyttöön mahdollisesti jo syksyllä. Muilta osin joudutaan odottamaan.

- Jotta ehdimme esim. opettajat ja rehtorit kouluttaa riittävästi, niin kyllä minä ja me maltamme odottaa, että se vuodenvaihtuessa astuu voimaan.

Gustafsson ei usko, että kesken lukuvuoden voimaan tuleva laki vaikeuttaisi koulutyötä.

- Koulut toimivat ajallaan ja tavallaan. Ei tämä sitä muuta.

Lue seuraavaksi