Pohjois-Korean armeija ilmoitti saaneensa luvan ydiniskuun

Pohjois-Korean armeija ilmoituksen mukaan sota voi alkaa "tänään tai huomenna". Yhdysvallat aikoo vahvistaa ohjuspuolustustaan Tyynellämerellä.

Pohjois-Korea
Sotilas vartiossa joen rannalla.
Pohjoiskorealainen sotilas seisoi vartiossa Yalu-rajajoen varrella Kiinan-vastaisella rajalla sunnuntaina 31. maaliskuuta. Pohjois-Korea ilmoitti lauantaina olevansa sotatilassa Etelä-Koreaa vastaan.STR / AFP

Pohjois-Korean armeija on ilmoittanut saaneensa luvan hyökätä Yhdysvaltoja vastaan. Maan uutistoimisto KCNA:n julkaisemassa tiedotteessa armeijan yleisesikunta kertoo antavansa muodollisen ilmoituksen Yhdysvalloille, että tämän aiheuttamaan uhkaan voidaan vastata ydiniskulla.

Pohjois-Korea uhkasi Yhdysvaltoja ennalta ehkäisevällä ydiniskulla jo kuukausi sitten. Nyt armeija ilmoittaa, että lupa tähän iskuun on vahvistettu. Tiedotteessa todetaan, että sota Korean niemimaalla voi puhjeta "tänään tai huomenna".

Yhdysvallat ilmoitti keskiviikkona lähettävänsä lähiviikkojen aikana ohjuspuolustusjärjestelmän Tyynellämerellä sijaitsevalle Guam-saarelle. Yhdysvallat on jo parannellut ohjuspuolustustaan läntisellä Tyynellämerellä.

Yhdysvaltojen tuore puolustusministeri Chuck Hagel kuvailee Pohjois-Koreaa "todelliseksi ja selväksi vaaraksi". Kovasta retoriikasta huolimatta Pohjois-Korea ei ole vielä käyttänyt armeijaansa.

Lähteet: AFP, Reuters