Pimeän aineen salaisuus saattaa ratketa lähikuukausina

Kansainvälisen avaruusaseman ISS:n tallentamasta kosmisesta säteilystä havaittiin jälkiä, jotka saattavat olla peräisin pimeän aineen partikkelien yhteentörmäyksestä. Pimeän aineen tunnistaminen mahdollistaisi rinnakkaisten maailmankaikkeuksien mahdollisuuden selvittämisen.

tiede
Nasan WISE-luotaimen ottamassa kuvassa näkyy Rho Ophiuchi -tähdenmuodostumisalue, johon alareunassa punaisena näkyvä IRAS 16293-2422 -kaksoistähti kuuluu.
Nasan WISE-luotaimen ottamassa kuvassa näkyy Rho Ophiuchi -tähdenmuodostumisalue, johon alareunassa punaisena näkyvä IRAS 16293-2422 -kaksoistähti kuuluu. Kuvan eri värit kuvaavat valon eri aallonpituuksia.Nasa / JPL-Caltech / UCLA

Yksi maailmankaikkeuden suurimmista mysteereistä saattaa paljastua lähikuukausien aikana. Kansainvälinen tutkijaryhmä on kertonut löytäneensä mahdollisesti ensimmäisen fyysisen jäljen pimeästä aineesta.

Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksessa CERN:issä järjestetyssä seminaarissa tutkimusryhmän johtaja Samuel Ting kertoi, että tutkiessaan kosmista säteilyä ryhmä löysi ryppään positroneja, joka saattaa olla peräisin pimeästä aineesta. Positroni on elektonin antihiukkanen. Kun pimeän aineen hiukkaset törmäävät toisiinsa ja tuhoavat toisensa, niiden pitäisi jättää jälkeensä positroneja.

Tingin mukaan asiaan saadaan varmuus lähikuukausien aikana, kun kansainvälisellä avaruusasemalla ISS:llä oleva AMS-hiukkaslaite saa analyysin valmiiksi. On mahdollista, että positronirypäs on peräisin pulsarista, eli supernovaräjähdyksestä syntyneestä neutronitähdestä.

Vaikka pimeää ainetta ei ole koskaan pystytty tunnistamaan, sen olemassa olo on tunnustettu pitkään. Euroopan avaruusjärjestö ESA:n Planck-avaruusteleskoopin havaintojen perusteella maailmankaikkeudesta lähes 27 prosenttia muodostuu pimeästä aineesta. Tavallinen aine, eli tähdet, planeetat ja galaksit, muodostaa vajaat viisi prosenttia. Loput maailmankaikkeudesta on pimeää energiaa, josta tiedetään hyvin vähän.

Jos havaitut hiukkaset ovat fyysinen jälki pimeästä aineesta, tutkijat uskovat tuloksen auttavan mahdollisten rinnakkaisuniversumien olemassa olon selvittämisessä. Pimeän aineen tunnistaminen parantaisi myös käsitystä ulottuvuuksista, joita ihminen ei havaitse.

Lähteet: Reuters, AFP