Viranomaiset: Laihdutustuotteet huijausta

Jos lupaukset kuulostavat liian hyviltä ollakseen totta, niihin ei kannata uskoa, muistuttavat kuluttajaviranomaiset.

Kotimaa
Nainen tarkkailee painoaan digitaalivaa`an avulla.
Arja Lento / Yle

Viranomaiset kehottavat kuluttajia suhtautumaan erittäin kriittisesti laihdutustuotteisiin.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto, Kuluttajaliitto, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ja Euroopan kuluttajakeskus sanovat yhteisessä kannanotossaan, että useimmat ravintolisiksi luettavat laihdutustuotteet ovat käytännössä huijausta.

- Jos tuotteen lupaukset kuulostavat liian hyviltä ollakseen totta, niitä ei kannata uskoa, sanotaan kannanotossa.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimies Hanna Ronkanen sanoo, että virastolle on satoja ilmoituksia laihdutustuotehuijauksista. Asiaan vaikuttaa sekin, että kesää kohti mentäessä laihdutus alkaa kiinnostaa monia.

Viranomaisten mukaan laihdutustuotekauppaan liittyy myös muunlaisia ongelmia. Kuluttaja esimerkiksi luulee tilaavansa ilmaisen näytteen tai osallistuvansa arvontaan, mutta alkaakin saada säännöllisesti maksullisia tuotepaketteja.

- Ongelma näissä netissä pyörivissä mainoksissa on, että osassa ei ole tietoja siitä, että osallistuminen johtaa maksulliseen tilaukseen. Osassa sitten onkin joku pikku präntti piilotettuna nurkkaan. Sitten ollaan hankalassa tilanteessa, kun pitää harkita, onko olennaiset tiedot annettu vai ei, sanoo Ronkanen.

Lisäksi luottokorteilta on veloitettu suurempia summia kuin mainoksessa on ilmoitettu. Lisäksi laskutus on saattanut jatkua, vaikka kauppa on peruttu.

Viranomaisten mukaan "rahat takaisin, jos et ole tyytyväinen" -lupaukset eivät myöskään ole toteutuneet. Lisäksi postilokeroyrityksiin on vaikea tai mahdotonta saada yhteyttä.

Kapseleista löytynyt kiellettyjä lääkeaineita

Viime ja toissa vuonna Tullilaboratorio löysi kiellettyjä lääkeaineita netin kautta tilatuista laihdutuskapseleista ja laihdutuskahvijauheista.

Vuonna 2011 tuotteista löytyi muun muassa sibutramiinia, joka on keskushermostoon vaikuttava laihdutuslääke. Aineen myyntiluvat on lakkautettu Euroopan unionissa, sillä sen käyttö voi kasvattaa sydänkohtaus- ja aivohalvausriskiä.

Evira toteaa. että lääkeaineita sisältäviin valmisteisiin liittyy riski erityisesti yksityisissä nettitilauksissa, koska tuotteiden turvallisuutta ei voida valvoa yhtä laajasti kuin tavallista maahantuontia.

Laittomia lääkeaineita sisältäville valmisteille on yleistä, ettei tuotteiden pakkausmerkinnöissä tai markkinoinnissa mainita lisättyä lääkeainetta lainkaan.