1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Vaivaako vatsatauti? – katso ylilääkärin vinkit toipumiseen

Suomalaisia ympäri maata kiusaava norovirus on saanut monet pohtimaan, kuinka ruoansulatuksen saisi toimimaan taas normaalisti.

Kuva: Veli-Pekka Hämäläinen / Yle

Kun vatsatauti iskee, joudutaan monessa perheessä puntaroimaan jääkaapin sisältö kokonaan uusiksi. Joka keväinen vaiva norovirus on useimmiten sen verran ärhäkkä, että vesikin meinaa tulla ulos ennen kuin ehtii imeytyä taudin runtelemaan elimistöön.

Vanha kansa tarjoaa vatsatautiin mieluiten keltaista limonadia sen sisältämien hiilihappojen ja sokerin vuoksi. Kuplivan juoman uskotaan parantavan vatsahappojen toimintaa. Toisen legendan mukaan tavallisia maitotuotteita tulisi vatsataudissa välttää, mutta hapanmaitotuotteita suosia.

KYS:in infektioyksikön ylilääkärin Irma Koivulan mukaan kansalaisten mutu-tietoon perustuvilla ruokaohjeilla ei ole lääketieteellistä perustetta.

- Ei noille ole olemassa mitään lääketieteellistä perustetta. Vatsataudissa kannattaa syödä ihan mitä vain, mikä maistuu. Tärkeintä on huolehtia nestetasapainosta, eli korvata poistuva nestemäärä juomalla riittävästi, Koivula sanoo.

Hän arvelee monen suosivan keltaista limonadia lähinnä siksi, että se tuntuu heikkovointisen suussa sopivan hapokkaalta. Koivulan mukaan vaikkapa mehu ajaa kuitenkin täysin saman asian.

Kuivuminen uhkaa vain hyvin harvinaisissa tapauksissa.

Irma Koivula

- Sokerin lisäksi juomassa olisi tosin hyvä olla myös suoloja, ettei elimistö pääse kuivumaan. Yleensä norovirus menee kuitenkin niin nopeasti ohi, ettei kuivuminen uhkaa kuin hyvin harvinaisissa tapauksissa, Koivula arvioi.

Etenkin lapsipotilaille Koivula suosittelee apteekista saatavia ORS-liuoksia, jotka on tarkoitettu elimistön suola- ja nestetasapainon hoitoon. Lääkeliuos sisältää suoloja, sokeria ja vettä juuri oikeassa suhteessa, jotta nesteen imeytyminen olisi mahdollisimman tehokasta.