1. yle.fi
  2. Uutiset

Yli sata poroa MM-ajoissa Luostolla

Porojen MM-kilpailut järjestetään Sodankylässä Luostotunturilla viikonvaihteessa. Toistasataa poroa ja porokuskia mittelöi maailmanmestaruudesta. Luostolla etsitään myös maailman parasta suopunginheittäjää.

ilmiöt
Luoston MM-kisojen kilpailujohtaja Asko Autio
Luoston MM-kisojen kilpailujohtaja Asko Autio kasvattaa itsekin kilpaporoja. Luostolle kuitenkin kelpuutetaan vain määrätyn aikarajan alittaneita ajokkeja. MM-kisoissa starttaa noin sata poroa.Jorma Korhonen / Yle

Kilpailijoita Luostolle saapuu paitsi Suomesta, niin myös Ruotsista, Norjasta ja Venäjältä. Kilpailut käydään perinteiseen tapaan kilometrin pituisella radalla. MM-kisoihin mukaan päässeeltä porolta on edellytetty 1.20 aikarajaa tai sen alittamista.

- Se on rajoittanut osallistujamäärää, sanoo kilpailujohtaja Asko Autio. Luoston radalla kilpaillaan vuosittain. Parhaimmillaan mukana on ollut lähes neljäsataa poroa.

Kilpailupaikka on aivan Luoston matkailukeskuksen sydämessä Kantapäänaavalla.

Asko Autio odottaa vauhdikasta MM-kisaa ja suurta yleisömäärää, pariatuhatta ihmistä.

- Rata on erittäin hyvässä kunnossa. Kylmät yöt ovat sitä vain parantaneet.

Luoston MM-porokisat alkavat jo perjantaina. Tapahtuma huipentuu sunnuntaina ajettaviin finaaleihin. Luostolla nähdään myös suopunginheiton MM-mittelö. Luku sinänsä on suopunkiviesti ampumahiihdon malliin.

Lue seuraavaksi