1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Venäjä on suomen jälkeen Tampereen toiseksi puhutuin kieli

Tampereella asuu noin 2 500 venäjänkielistä. Yksi heistä on 31-vuotias Ekaterina Potanina, jonka tie kävi Tampereelle kuusi vuotta sitten.

Kotimaan uutiset
Nainen pöydän ääressä
Päivi Solja / Yle

Ekaterina Potanina tapasi suomalaisen miehensä Pietarissa, eikä hetkestä puuttunut romantiikkaa.

- Se oli ihana aamu. Olin menossa kirjastoon. En voi sanoa, että ihan heti rakastuin. Meidän ystävyytemme kesti neljä vuotta, kunnes hän kosi minua. Mietin puoli vuotta, ja sitten me muutimme Suomeen.

Nykyisin Länsi-Tampereella asuva Ekaterina Potanina työskenteli Pietarissa tanssinopettajana ja museologina. Vakituista työtä Suomesta on kuitenkin ollut vaikea löytää. Harjoittelupaikkoja Potaninalla kyllä on ollut ja lyhyitä työkeikkoja. Hän on tehnyt esimerkiksi draamaopastuksia museoissa.

- Nykyään suunnittelen lastenjuhlia.

Potanina sai Suomen kansalaisuuden viime marraskuussa. Hän ihastui uuteen passiinsa heti, ja tunsi myös ylpeyttä siitä, että on suomalainen.

- Vaikka en usko, että muut suomalaiset tunnustavat minua suomalaiseksi, nainen naurahtaa ja muistuttaa, että hänelle harppaus oli kuitenkin iso asia.

Ekaterina Potaninalla on nyt 3-vuotias poika, joka osaltaan on lievittänyt koti-ikävää. Eikä Potanina enää edes niin paljon Venäjälle kaihoakaan. Tosin äitiä ja muita sukulaisia on ikävä.

Venäläinen klubi auttaa kotouttamisessa

Yksi tapa lievittää koti-ikävää on ottaa osaa Tampereen venäläisen klubin toimintaan. Klubissa yli 600 jäsentä. Sen yhtenä tavoitteena on nopeuttaa ja helpottaa erityisesti maahanmuuttajalasten kotoutumista suomalaiseen yhteiskuntaan.

Muutenkin klubiin turvaudutaan.

On paljon asioita, joista tullaan kysymään meiltä, koska täällä me voimme antaa neuvoa ja apua venäjän kielellä.

Sulo Niemi

- Toimistossamme käy väkeä, joka pyytää erilaista apua: käännöksiä, tulkkausta, erilaisia hakemuksia ja lomakkeita. On paljon asioita, joista tullaan kysymään meiltä, koska täällä me voimme antaa neuvoa ja apua venäjän kielellä, sanoo Tampereen venäläisen klubin puheenjohtaja Sulo Niemi.

Niemi kertoo, että onpa toimistolla autettu myös henkilökohtaisissa asioissa. Varsinkin silloin, kun henkilö on vasta muuttanut, eikä kielitaito vielä riitä asioiden hoitamiseen.

Klubilla on myös oma lehti ja kattavat nettisivut. Lisäksi se järjestää monenlaista vapaa-ajantoimintaa ja ylläpitää suhteita muun muassa venäläisen kulttuurin ja taiteen edustajiin.

Sulo Niemi muistuttaa, että klubi on toki avoinna myös niille, jotka ovat kiinnostuneita venäjän kielestä ja kulttuurista.

Kun klubi täyttää ensi vuonna 25 vuotta, Niemi lupaa, että silloin järjestetään juhlat. Mutta millaiset, se on vielä pohdinnan alla.

Lue seuraavaksi