AKT:n Piirainen tyrmää vaatimukset nollalinjasta

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton puheenjohtaja Marko Piiraisen mukaan puheet kotimaisesta kysynnästä ja sen kasvusta ovat ristiriitaisia työnantajapuolen nollalinjan kanssa. Kasvua ei tapahdu, ennen kuin palkansaajille tulee ostovoimaa, Piirainen sanoo.

talous
AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen
AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen.Petri Niemi / Yle

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n uusi puheenjohtaja Marko Piirainen tyrmää työnantajapuolen vaatimukset palkankorotusten nollalinjasta.

Työmarkkinoilla on edessä liittokierros ensi syksynä, ja esimerkiksi Elinkeinoelämän keskusliitto on vaatinut tiukkaa palkkamalttia. Keskiviikkona Kotkassa vierailleen AKT:n puheenjohtaja Marko Piiraisen mielestä nollalinjan vaatiminen on ristiriitaista, kun samalla tavoitellaan uutta kotimaista kasvua.

- Tällä hetkellä palvelut ja tavarat kallistuvat ja inflaatiokehitys on noin 2,5 prosenttia. Jos puhutaan aidosta nollaratkaisusta, niin palkkoja pitäisi korottaa vähintään saman verran kuin inflaatio on.

Piiraisen mukaan puheet kotimaisesta kysynnästä ja sen kasvusta ovat ristiriitaisia nollalinjan kanssa. Kasvua ei tapahdu, ennen kuin palkansaajille tulee ostovoimaa, Piirainen sanoo. Inflaatiokehityksen päälle pitää Piiraisen mukaan tulla aitoa palkankorotusta, jolla kysyntää voidaan luoda.

Auto- ja kuljetusalan työehtosopimukset ovat nykyisellään voimassa vielä vuoden ajan. Piiraisen mukaan seuraavalle työehtosopimuskierrokselle valmistaudutaan rauhallisesti.

- Olemme pyytäneet ammattiosastoilta TES-muutosesityksiä vappuun mennessä. Käsittelemme niitä kesän aikana siihen malliin, että jaostot pääsevät syksyllä linjaamaan tavoitteitaan.

Auto- ja kuljetusalan tyntekijöiden työtilanne on Piiraisen mukaan vaihteleva.

- Tilanne vaihtelee kovasti paikkakunnittain ja sopimusaloittain. Joillekin aloille on jopa palkattu lisää väkeä ja toisaalta joillain aloilla on käyty yt-kierrosta. Tietysti Suomen ja Euroopan taloustilanne vaikuttaa siihen, kokonaistrendi on kuitenkin nyt vaihteleva, Piirainen tiivistää.