Piispa ei enää syynää tilastoja

Piispantarkastuksista on tehty seurakunnille kevyempiä. Esimerkiksi parhaillaan Imatralla tehtävässä piispantarkastuksessa pääpaino on tilastojen tarkastelun sijaan keskustelulla.

Kotimaa
Tainionkosken kirkko
Yle

Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen tarkastaa parhaillaan Imatran seurakuntaa. Torstaisen tarkastuskäynnin yhteydessä piispa tutustuu rajavartiolaitokseen sekä raja- ja merivartiokoulun toimintaan.

Sunnuntaina on vuorossa piispanmessu.

Tarkastuskäynnillä piispa keskustelee seurakunnan työntekijöiden, luottamushenkilöiden sekä seurakuntalaisten kanssa ajankohtaisista ja tulevista seurakuntaa koskevista asioista.

Katseet eteenpäin

Piispan teologinen sihteeri Merja Vuorikari Mikkelin hiippakunnan tuomikapitulista kertoo, että piispantarkastusten luonne on vuosien saatossa muuttunut tilastojen tarkastelusta keskusteluun.

- Nyt selvitetään etukäteen, mitkä ovat seurakunnan tärkeät kysymykset. Minne siellä tarvitaan tukea ja apua ja minkälaisia projekteja ja haasteita on tänä päivänä, Vuorikari kuvailee.

Keskustelujen pääpaino on tulevaisuudessa.

- Ennen katsottiin menneisyyteen ja ilmoitettiin, että nyt tässä ja tässä on menty vähän väärin ja hallinnossa on parantamisen varaa. Toki sekin on tärkeää ja vieläkin mukana tässä, mutta pääpaino on enemmän siinä neuvottelemisessa ja eteenpäin katsomisessa, Vuorikari sanoo.

Ennen seurakunnissa piispantarkastukset koettiin raskaiksi ja ehkä jopa hieman pelottaviksi. Piispantarkastusta varten seurakuntien oli tehtävä paljon valmisteluja, kuten laatia toimintakertomus ja kirjoittaa erinäisiä raportteja. Ne piti lähettää etukäteen tuomikapituliin tutustuttaviksi.

Toimintakertomukset ovat nyt Vuorikarin mukaan historiaa.

- Nythän saamme kaikki tilastot tietokannasta, taustatiedot meillä on ikään kuin valmiina. Lähdemme liikkeelle keskustelevalla tyylillä. Kysytään seurakunnasta, millaista on, mihin haluttaisiin mennä ja mitkä ovat tärkeimmät haasteet.

Vuorikarin mukaan Imatralla piispantarkastus alkoi jo syksyllä marraskuussa järjestetyssä seminaarissa.

- Siellä lähdettiin käymään keskustelua nettipohjaisella välineellä luottamushenkilöiden, kirkkoherran ja talousjohdon kanssa, Vuorikari toteaa.

Seurakuntien toimintamahdollisuudet osa tulevaisuutta

Piispa voi tarkastuskäynnin yhteydessä ottaa kantaa esimerkiksi seurakuntaliitosten tarpeellisuuteen.

- Luottamushenkilöille tehdyssä kyselyssä tulivat esille seurakunnan muutosasiat ja niistä siellä (Imatralla) varmaan vähän keskustellaan, Vuorikari uumoilee.

Yksi tärkeä osa piispantarkastusta on yhteyksien hoitaminen seurakunnan ulkopuolelle. Piispa Seppo Häkkinen tapaa torstaina rajavartioston sekä raja- ja merivartiokoulun henkilöstön lisäksi Imatran kaupungin johtoa.

- Se tarjoaa seurakunnille mahdollisuuden tarjota ovia, joita on vielä jäänyt avaamatta tai vahvistaa niitä ovenavauksia, mitä on jo tehty, Vuorikari sanoo.