1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. yritysvastuu

Veroparatiiseissa tukuittain kreikkalaisyrityksiä

Kreikan valtion verotulot ulkomailla toimivista yhtiöistä ovat kutistuneet kahden vuoden aikana kymmenekseen.

yritysvastuu
Koditon mies nukkui Ateenassa Kreikan keskuspankin pääkonttorin edessä perjantaina maaliskuun 22. päivä.
Koditon mies nukkui Ateenassa Kreikan keskuspankin pääkonttorin edessä perjantaina maaliskuun 22. päivä.Aris Messinis / AFP / Lehtikuva

Kreikkalaisilla on tukuittain yrityksiä Brittiläisten Neitsytsaarten tapaisissa veroparatiiseissa, ilmenee torstaina julkistetusta veronkiertoselvityksestä.

Yhdysvalloissa toimiva tutkivien toimittajien keskus ICIJ kertoo, että veroparatiiseissa yrityksiä omistavat kreikkalaiset ovat vain harvoin noudattaneet lakia ja ilmoittaneet omistuksensa verottajalle.

Keskuksen tutkimista 107:stä kreikkalaisten ulkomailla omistamasta yrityksestä vain neljästä on tehty verottajalle ilmoitus.

Veroparatiisiyhtiöiden taustahenkilöt muodostavat "yllättävän poikkileikkauksen kreikkalaisesta yhteiskunnasta", ICIJ kertoo. Yrityksiä ovat perustaneet niin kauppiaat ja laivanvarustajat kuin keskiluokkaiset perheetkin.

- Näitä ihmisiä yhdistää se, että heillä on yhteyksiä verottajalta piiloon jääviin yhtiöihin. Samaan aikaan laajalle levinnyt veronkierto pahentaa Kreikan talouden tuhonnutta ja euron tulevaisuutta uhkaavaa rahoituskriisiä, ICIJ sanoo.

Kreikan valtiovarainministeriö tutkii

Viimeksi kuluneen kahden vuoden aikana valtion verotulot kreikkalaisista ulkomailla toimivista yrityksistä ovat pudonneet 3,4 miljoonasta eurosta 345 000 euroon.

Kreikan mutkikkaan verojärjestelmän mukaan kansalaisten olisi maksettava veroa myös ulkomailta saamistaan tuloista.

- Kreikkalaiset asunnonomistajat käyttävät ulkomaisia offshore-yrityksiä välttääkseen veroja. Yritykset käyttävät niitä piilottaakseen voittojaan ja poliitikot rikastuakseen laittomin keinoin, Kreikan entinen talousrikostutkinnan päällikkö George Kanellopoulos sanoi ICIJ:lle.

Kreikan valtiovarainministeriö on nyt ilmoittanut ryhtyvänsä tutkimaan asiaa.

Kreikkalaisyrityksiä koskevat paljastukset ovat osa jättimäistä tietovuotoa, joka sisältää tietoja yli sadasta tuhannesta veroparatiisiyhtiöstä kautta maailman.

Suomessa vuotorinkiin kuuluu Yleisradion MOT-ohjelma, joka paljastaa aineistosta löytyneet suomalaiset yritykset ensi maanantaina.

Hannu Sokala
Yle MOT

Lue seuraavaksi