Maahanmuuttajahuumoria tekevän sivuston ylläpitäjä: "Itseironia toimii"

Suursuosion saaneen Troll pakolaiset -Facebook-sivuston huumori kääntää maahanmuuttajiin kohdistuvan arvostelun päälaelleen. Kaikkia sivuston vitsit eivät kuitenkaan naurata.

internet
Kuvakaappaus Troll Pakolaiset -nimisestä Facebook-sivustosta
Facebook/Troll Pakolaiset

Tummaihoinen nuori mies puhuu valokuvassa (siirryt toiseen palveluun) puhelimeen. Kuvan päällä lukee: "Saa Kelalta opintotukea - ei opiskele". Toisessa kuvassa kysytään: "Sossu hoitaa - problem?" Maahanmuuttajille ja heihin liittyville ennakkoluuloille irvaileva Facebook-sivusto Troll pakolaiset (siirryt toiseen palveluun) on saanut vajaassa puolessa vuodessa paljon huomiota. Sivun päivityksiä seuraa yli 22 000 ihmistä, ja kuvia jaetaan Facebookissa eteenpäin tuhansia kertoja. Sivuston ylläpitäjinä toimivat kolme maahanmuuttajataustaista nuorta. Yksi heistä on 19-vuotias Yousuf Ahmed, joka oli Suora linja -ohjelman avoimessa Facebook-haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) torstaina 4. huhtikuuta.

  • [Suosio] on yllättänyt kyllä! Myös ihan suomalaisten liittyneiden määrä on yllättänyt positiivisesti, Ahmed kertoo.

Ahmed itse on syntynyt Suomessa ja hänen äitinsä on suomalainen. Pakistanilaisen isänsä takia hänet kuitenkin mielletään helposti maahanmuuttajaksi. Idea huumorisivustoon oli kuplinut kaverusten päässä jo pitkään. Internetin meemi-ilmiö oli nuorille miehille tuttu, ja he halusivat kokeilla, miten maahanmuuttajien itsensä tekemä maahanmuuttajahuumori toimisi Facebookin kaltaisella alustalla.

  • Halusimme kokeilla kuinka itseironia puree ihmisiin. Hyvin on tehonnut tähän mennessä. Sivustomme on kasvanut nopeaan tahtiin, Ahmed sanoo.
Kaikille sivun ironiset vitsit eivät ole auenneet. Jotkut ovat luulleet, että esimerkiksi opintotukivitsissä esiintyvä mies on oikeasti jonkinlainen sosiaalipummi. Kyseessä on todellisuudessa yksi sivuston luojista, joka käy töissä eikä siis saa opintotukea. Nekin, ketkä ovat huumorin tunnistaneet, eivät ole välttämättä olleet kovin huvittuneita.
  • Sekä maahanmuuttajat että suomalaiset ovat välillä ottaneet itseensä. Tämä ei ole tarkoituksemme kuitenkaan, ja kerromme sivustollamme selvästi että kuvien tarkoituksena ei ole loukata ketään. Jos näin on käynyt, pahoittelut, Ahmed kommentoi.

Poliisille ilmoituksia

Ahmed ja hänen kaverinsa joutuvat poistamaan sivuilta säännöllisesti kommentteja, joissa arvostelu menee liiallisuuksiin. Varsinkin alkuvaiheessa ylläpitäjät joutuivat estämään useiden henkilöiden pääsyn sivuille kokonaan.

- Nykyään tilanne on rauhoittunut. Poistelemme edelleen epäasiallisuuksia, mutta toki jätämme rakentavat kritiikit sun muut, emme rupea täyspäiväistä sensuuria harjoittamaan, Ahmed selittää.

Poliisikin sai muutaman ilmoituksen sivustosta sen perustamisen aikoihin.

- Närkästys kuitenkin hiljeni, kun selvisi, että ylläpitäjinä on maahanmuuttajia, kertoo nettipoliisi Marko Forss. Sivuston kuvissa onkin hauska sekoitus paitsi ennakkoluuloille, myös maahanmuuttajille itselleen nauramista. Miten sivuun suhtauduttaisiin, jos sen olisivatkin perustaneet "kantasuomalaiset"?

- Vastaanotto olisi ollut ristiriitaisempaa toki. Mutta kyse on itseironiasta, vitsit kohdistuvat itseemme ja kaltaisiimme. Jos suomalainen tekisi itseironisen sivuston vaikkapa nimellä "Troll perisuomalaiset" niin mites ois sitten asian laita? Hyväksyttävää vai ei? Ahmed pohtii.

Juttu on koostettu Facebook-ryhmässä kirjoitettujen yleisön ja toimittajan kysymysten ja Ahmedin vastausten pohjalta. Marko Forss kommentoi juttua Twitterin välityksellä.