Kevään kukkien istutus antaa yhä odottaa itseään - pääsiäismyynti meni pilalle

Kylmä sää on viivästyttänyt kevätkukkasesonkia monin paikoin Suomessa. Normaalisti tähän aikaan vuodesta on jo päästy istuttamaan parvekkeille narsisseja ja orvokkeja, mutta nyt yöpakkaset ovat niin kireitä, etteivät kukat kestä niitä.

Kotimaa
narsissi
Yle / Niina Ryyppö

Katajakankaan Puutarhan kasvihuoneessa on niin kuuma ja kostea ja ilma, että t-paidassa pärjää hyvin, vaikka lasiseinän toisella puolella pakkanen paukahtelee yön jäljiltä vielä lähes kymmenessä miinusasteessa.

- Nyt kun kasvit on vielä pieniä niin pitää olla lämmin, että ne viihtyvät hyvin. Keväämmällä kun kasvit alkaa valmistua niin pudotetaan vähän lämpötilaa, mutta kyllä täällä lähes aina on näin lämmin, puutarhuri Harri Kohvakka kertoo.

Kylmyys tuonut lisälaskua Katajakankaalle, koska kasvihuoneiden pitää pysyä lämpimänä.

- Nyt on säteilyä ollut tosi paljon eli päivällä saadaan korvattua sitä, mitä yöllä joudutaan enemmän lämmittämään. Muuten tämä keli on ihan hyvä, koska on paljon säteilyä. Paljon huonompi keli olisi semmonen että sataisi räntää ja pyörittäisi tuossa nollan ympäristössä. Silloin ei tulisi edes kasvua ja lämmityskustannukset olisi kuitenkin korkeat.

Kylmyys vie euroja puutarhayrittäjältä

Huhtikuulle hyytävät yöpakkaset ovat vaikuttaneet verrattain vähän Katajakankaan Puutarhan toimintaan siinä mielessä, että puutarhan neljässä kasvihuoneessa kasvaa kesäkukkien taimia. Niissä puutarhoissa, joissa kasvatetaan varhaisempia lajikkeita, kylmyys on aiheuttanut jo euromääräisiä ongelmia.

- Pääsiäismyynti oli kyllä huonoa koko maassa. Pääsiäisteteä eli ruukkunarsissia on varmasti jäänyt myymättä. Ruukkunarsissi kestää noin kymmenen asteen yöpakkasen kun se päivällä pääsee sulamaan, mutta tälläkin alueella on ollut reilusti yli kymmenen asteen yöpakkasia niin on selvää, ettei ihmiset silloin osta kukkia, Kohvakka kertoo.

Narsissi ei ole pelkkä pääsiäiskukka

Partaharjun Puutarhalla Pieksämäellä pääsiäissesonki meni mönkään. Vaikka leikkokukat myivät hyvin, niin ruukkukukille aika oli liian varhainen. Nyt toiveissa on, että ihmiset unohtaisivat vanhan ajatuksen, että narsissi olisi pelkkä pääsiäiskukka.

- Narsissit ovat kauniita ulkokukkia pikemminkin kuin pääsiäisen pöytäkukkia. Kun ilmat lämpenevät niin kun ostaa napakka nuppuisen narsissin, niin se aukeaa tosi hyvin pihalla, Hanna Suhonen Partaharjusta sanoo.

- Pääsiäismyyntiä ei enää korjaa mikään, mutta toivotaan, että narsissejakin vielä menisi.

Harri Kohvakka ei pidä kevään kylmyyttä varsinaisesti poikkeuksellisena ilmiönä.

- En pitäis täällä Mikkelin seudulla kiirettä muutenkaan kukkien istutuksessa, tämä on normaalia kevättä vielä täällä Etelä-Savossa tai normaalin rajoissa. Kyllä se toukokuuta on ennen kuin maahan pystytään istuttamaan mitään. Lasitetulle parvekkeelle ehkä uskaltaa jo nyt narsisseja laittaa, siellä pysyy lämpö sen verran korkealla yölläkin.